Aeroporturile din Spania, Portugalia și Grecia au ieşit întărite din criza sanitară

ACI Europe reprezintă peste 500 de aeroporturi din numărul total de 740 de aeroporturi din Europa care au pasageri plătitori.

Foto: Shutterstock


Numeroase aeroporturi din sudul Europei au depăşit în 2023 nivelurile de trafic înregistrate în 2019, ceea ce reflectă o revenire inegală din criza sanitară, potrivit datelor statistice publicate de ACI Europe, o organizaţie care reprezintă 500 de aeroporturi din 55 de ţări europene, informează Agerpres.

La nivelul întregului continent european, traficul de pasageri prin aeroporturile europene a revenit anul trecut la 94,6% din nivelul înregistrat în 2019, a precizat ACI Europe. Însă cei 2,3 miliarde de pasageri care au trecut anul trecut prin aeroporturile europene, în creştere cu 19% comparativ cu 2022, au fost repartizaţi foarte inegal comparativ cu perioada de dinainte de pandemie, a precizat ACI Europe, care vorbeşte de o "mare divergenţă" între câştigători şi pierzători.

Foto: Shutterstock

În prima categorie figurează în special aeroporturile din Portugalia (pentru care numărul de pasageri a crescut cu 12,2% comparativ cu 2019), Grecia (creştere de 12,1%) şi Malta (creştere de 6,7%). În cea de-a doua categorie se disting în special aeroporturile din Finlanda, în cazul cărora numărul de pasageri a scăzut cu 29,6%, în principal din cauza vecinătăţii cu Rusia, în timp ce aeroporturile din Germania, unde numărul de pasageri a scăzut cu 22,4%, sunt într-o situaţie comparabilă cu cele din Suedia (minus 21%).

Spania este singura mare ţară europeană unde aeroporturile au revenit în teritoriul pozitiv comparativ cu 2019, creştere de 3% a numărului de pasageri, în timp ce aeroporturile din Italia (minus 2%), Franţa (minus 5,4%) şi Marea Britanie (minus 6,4%) au rămas pe minus.

Foto: Shutterstock

Dincolo de frontierele Uniunii Europene, aeroporturile care au înregistrat o creştere exponenţială sunt cele din Albania (+117%) şi Kosovo (+44%), graţie faptului că transportatorii low-cost au direcţionat rapid capacităţi.

Mai departe de restul Europei, ţările care şi-au conservat legăturile cu Rusia, după invazia Ucrainei, au beneficiat de o creştere rapidă a traficului pe aeroporturile lor, precum Uzbekistan (+110%), Armenia (+66%) şi Kazahstan (+51%). În schimb, aeroporturile din Turcia, ţară care este într-o situaţie similară cu cele de mai sus, au înregistrat o creştere de doar 2,5% a numărului de pasageri comparativ cu nivelul pre-pandemie.

În acest context al unei "relansări cu mai multe viteze", ACI Europe estimează că aeroporturile pe care le reprezintă vor depăşi în 2024 numărul de pasageri pre-pandemie, ajungând la un nivel de 101,4% faţă de cel din 2019.

AMI MÉG ÉRDEKELHET