Aerul condiționat nu este doar plăcut, dar poate fi și dăunător! La ce să fim atenți?

Este neplăcut când, după un lung drum spre casă, ne trezim strănutând, cu dureri în gât și suntem nevoiți să stăm câteva zile în pat. Cum putem evita acest lucru?

Foto: SEAT

În timp ce clima se încălzește la nivel global, setăm de obicei aparatul de aer condiționat din mașină la cea mai rece treaptă. Acest lucru este confortabil în caniculă, dar îl vom regreta chiar și a doua zi. De ce ne îmbolnăvește sistemul de aer condiționat al mașinii și ce putem face împotriva efectelor nocive ale acestuia?

Foto: Shutterstock

Aparatul de aer condiționat în sine nu ne îmbolnăvește, atâta timp cât este curățat și temperatura nu este exagerată. Însă umiditatea se condensează și în aparatul de aer condiționat din interiorul mașinii, iar acest lucru creează un mediu ideal pentru mucegaiuri, virusuri și bacterii. Dacă circulăm aerul într-un astfel de sistem, într-un spațiu închis precum o mașină sau chiar o cameră de hotel, nu avem de ales: vom inhala aceste virusuri și bacterii.

În plus, aparatul de aer condiționat usucă aerul care trece prin el.

Iar noi inspirăm acest aer uscat, care apoi usucă și mucoasa nazală. Drept urmare, membrana mucoasă își pierde capacitatea de a filtra în timp virusurile, așa că ne îmbolnăvim mai ușor. Pe vreme rece, deși acest lucru adesea nu este evident, și restul corpului se protejează. Vasele de sânge se contractă, protejând astfel organismul de pierderile de căldură. Fluxul sângelui și, prin urmare, al globulelor albe încetinește, deși ele ne protejează de virusuri.

CUM PUTEM EVITA RĂCEALA?

Foto: Shutterstock

  • Atunci când deschidem ușile mașinii, intră mult praf și murdărie în mașina noastră, de la pantofi și diferite alte obiecte. Împreună cu umiditatea, acestea pot fi o problemă serioasă. De aceea să curățăm regulat filtrul sistemului de aer condiționat, pentru ca mucegaiurile și virusurile să nu se înmulțească. De asemenea, să schimbăm și filtrul cel puțin o dată la doi ani. Să nu uităm nici de filtrele de praf și polen. Dacă vine un miros urât din aparatul de aer condiționat, să căutăm imediat sursa!
  • Este important să nu exagerăm cu răcirea. Aerul condiționat setat la minimum nu este sănătos în niciun caz. Aerul prea rece favorizează virusurile, care se simt excelent într-un mediu rece și uscat. Diferența dintre temperatura externă și interioră să nu fie mai mare de 5 grade. Asta înseamnă că dacă afară sunt 30 de grade, aerul condiționat trebuie setat la 25 de grade, oricât de surprinzător ar părea. Potrivit experților, dacă ne expunem la temperaturi din ce în ce mai ridicate, organismul nostru se obișnuiește treptat și se adaptează la căldură.
  • Să luăm vitamina C înainte de călătorie (este mai eficient astfel decât dacă am începe să o luăm doar când suntem deja bolnavi), să cumpărăm de la farmacie un spray nazal cu apă de mare, care hidratează mucoasa.
  • Să purtăm mască. Dacă respirăm în mască, încălzim aerul, aburul expirat hidratează mucoasa nazală și suntem protejați chiar și de următorul val de coronavirus.
AMI MÉG ÉRDEKELHET