Csodás strandok, mediterrán hangulat – Algarve, a sokszínű portugál vidék (1. rész)

Óceánpart, egyedülálló sziklaképződmények, vakítóan fehérre meszelt épületekkel pettyezett mediterrán falvak, gazdag kulturális örökség, méregerős kávé és vendégszerető helyiek – ezt kínálja Portugália déli régiója, Algarve.


Fotó: Pixabay

Algarve Portugália egyik leggazdagabb régiója 16 városával és 450 ezer fős népességével Európa délnyugati részének csücske. Történelme egyedülálló, hiszen a felfedezések korában a hajóépítők, térképészek és tengerészek egyik legfontosabb központja volt. A portugálok tenger iránti tisztelete úton-útfélen ránk köszön, nem csoda, hogy a vidék sziklákkal ölelt 164 kilométernyi partszakaszára, apró öbleibe rejtett falvaiba emberek millió sereglenek, hogy élvezzék a szinte garantált napsütést, a máig élő történelmet, a homokos strandokat, a nyüzsgő éjszakai életet.

Fotó: Pixabay

Lisszabonban leszállva érdemes autót bérelni, amellyel kényelmesen fedezhetjük fel a vidéket. Ha pedig már itt vagyunk, csónakázzunk Benagil vad partszakaszának elképesztő geológiai formái közt, sétáljunk Silves középkori utcáin, lessük meg, hogyan készülnek a homokszobrok a Sand Cityben, vagy ha ahhoz támad kedvünk, lovagoljuk meg Sagres vad hullámait is.

Fotó: Shutterstock

Sagresi világítótorony

Lisszabontól mintegy háromórányi autóútra fekszik Sagres, pontosabban a már önmagában is a felkeresni valók listájára kívánkozóCabo de São Vicente (Szent Vince-fok). Ez Európa legdélnyugatibb csücske, amelyet régtől fogva a „világ végeként” emlegetnek.

A felfedezések előtti korszakban a helyiek úgy gondolták, innentől kezdve a tengeren túl már semmi sincsen.

De rátérve Sagresre: az aprócska, elsősorban szörfös desztinációként ismert település (a Praia do Tonel, Praia da Mareta és Praia do Martinhal strandok különböző erősségű hullámveréssel várják a sport szerelmeseit) tökéletes kiindulópontja lehet algarve-i utunknak. Ikonikus sziklája már az ókorban is ismert tájékozódási és hajózási pontként szolgált, s ma ugyanúgy dacol az Atlanti-óceán hatalmas hullámaival, mint évezredekkel ezelőtt. Látogassunk el a csúcsán lévő világítótoronyhoz, amelynek fénye tiszta időben akár 60 kilométeres távolságból is észlelhető; s innen felejthetetlen naplementében is részünk lehet. És bár Sagres nem a látnivalóiról híres (annál inkább a számos pontjáról nyíló hihetetlen kilátásról), érdemes egy sétát tenni a kivételes elhelyezkedésűFortaleza de Sagres erődhöz.

Fotó: Unsplash

Barranco do Martinho – Lagos

Az egy napot érdemlő sagresi bemelegítés után a dimbes-dombos utakon, a hófehérre meszelt házak közt javasolt a térség egyik központjaként jegyzett, tucatnyi strandot felvonultató Lagos felé venni az irányt. E település Albufeira, Praia da Rocha és Vilamoura mellett az egyik legjelentősebb üdülőközpont, s talán a „legportugálabb” mind közül, ám csak annak ajánlott, aki kedveli a nonstop nyüzsgést. A város középkori falai még mindig állnak, az ötezer éves történelmi múlt nem tűnt el nyomtalanul. A kacskaringós, lila virágos zsakarandafákkal benőtt, csempékkel kirakott terek, a napsütéses kávézók egész évben szórakoztató programokat, élő zenét, középkori vásárokat és szabadtéri előadásokat kínálnak. Na meg frissen fogott halakat a piacon! Ha látni akarjuk, ahogy a tengerről visszatérő halászok kipakolják a jégre tett friss árut, érkezzünk kora reggel a Mercado Municipalhoz. Ilyenkor citrom és hal illata száll fel a pultok közül, az összecsomózott hálókban hatalmas királyrákok és languszták tömörülnek, a tengeri herkentyűk mellett pedig fügés különlegességeket is beszerezhetünk a napindító séta során. A piac után parkoljuk le autónkat Praia do Camilo étterme előtt, majd másszunk le a sziklák közt, ahol ezúttal is pazar kilátásban lesz részünk.

Fotó: Pixabay

Faro, Algarve

Következő állomásunk Faro gazdag hagyományokat felvonultató városa, ahol a Cidade Velha történelmi városrész „besétálása” kötelező elem, érintve egyebek közt a Sé de Faro katedrálist. További listára kívánkozó program az 1200 szerzetes csontjaival dekorált Capela dos Ossos templom és a Parque Natural da Ria Formosa sós vizű lagúnája, amelyet érdemes csónakról felfedezni.

Ha időnk engedi, a város felé autózva kanyarodjunk el a csendes Arade folyó partján fekvő, dimbes-dombos Silves felé. A narancsültetvényekkel körbevett kisváros a 10. században, a mór uralom alatt Andalúzia egyik legfontosabb településének számított Sevilla, Córdoba és Granada mellett. Érkezzünk az év bármely hónapjában a vörös falú erőddel büszkélkedő Silvesbe, a hangulatos utcácskákat róva nemcsak helyiekkel, de különleges látványosságként peckesen lépkedő gólyacsaládokkal is találkozhatunk.

Bár az Algarve-ba utazók túlnyomó többsége a nagyvárosi nyüzsgést részesíti előnyben, legyünk bátrak, térjünk le a tipikus turistaútvonalról! Faro, Albufeira, Portimão apartmanjai, divatos üzletei, víziparkjai mellett vágjunk neki a kicsi falvaknak is, a festői kikötőknek és a helyi kézműves mesterek felfedezésének, hiszen itt vár az igazi portugál élet!

AMI MÉG ÉRDEKELHET