Hamarosan alternatívát kaphatunk a marokkói vagy tunéziai nyaralásra

Fotó: Pixabay


Annak ellenére, hogy Algéria római és iszlám emlékeket, tengerpartokat és hegyeket kínál mindössze egy rövid repülőútra Európától, 2023-ban csupán 3,3 millió külföldi turistát fogadott, míg a szomszédos Marokkó 14,5 milliót. Az ország azonban jelentős fejlesztésekbe fogott, a cél, hogy 2030-ra már évi 12 millió turista érkezzen.

A külföldi turisták hiánya azt mutatja, hogy az algériai hatóságok elhanyagolják ezt az ágazatot. Ahogy az ország olaj- és gázbevételei elkezdtek növekedni az 1960-as és 1970-es években, az egymást követő kormányok elvesztették érdeklődésüket a tömegturizmus fejlesztése iránt. Az 1990-es évek politikai feszültségei az algériai turizmust még inkább eltávolították a szomszédos országok – Marokkó és Tunézia – által követett pályától.

Fotó: Shutterstock

ORAN, ALGÉRIA

Elemzők szerint Algériának meg kell oldania a rugalmatlan vízumrendszert és a közlekedési infrastruktúra problémáit, valamint előnyököt kell biztosítania a helyi és külföldi magánbefektetőknek, ha azt akarja, hogy az idegenforgalmi ágazat virágozzon. Saliha Nacerbay, a Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal főigazgatója ismertette az új terveket: a cél évi 12 millió turista 2030-ban, ami négyszeres növekedést jelentene a 2023-as adatokhoz képest. Algéria ezért új szállodák építését és a meglévők korszerűsítését tervezi. Az idegenforgalmi minisztérium szerint eddig mintegy 2000 idegenforgalmi projektet hagytak jóvá, amelyek közül 800 már építés alatt áll.

Fotó: Pixabay

Tassili n'ajjer, Algéria

Algéria történelmi helyszíneket is helyreállít, összesen 249 ilyen célpontot választottak ki a turizmus bővítésére. A tisztviselők szerint mintegy 70 helyszínt már előkészítettek, és jelenleg további 50 helyszín helyreállítását tervezik. A hivatalos statisztikák szerint a turizmus és az utazás 2021-ben 543 500 munkahelyet biztosított Algériában. Összehasonlításképpen, a marokkói turisztikai szakemberek szerint az ágazat 700 000 munkahelyet biztosít közvetlenül országban és még sokkal többet közvetve.

AMI MÉG ÉRDEKELHET