Un nou regulament impus pentru toți alpiniștii de pe Everest

Nepalul introduce un sistem de urmărire obligatoriu pentru toți alpiniștii, aplicabil pentru încercările de escaladare a Everestului din 2024, care vor începe în curând și se vor dezvolta până la mijlocul lunii mai.

Foto: Pixabay


În 2023, 3,5% dintre alpiniștii de pe Everest nu s-au mai întors, cu 12 decese cunoscute și cinci persoane clasificate ca fiind dispărute. Autoritățile speră să reducă aceste cifre. Menit să îmbunătățească șansele de găsire și salvare a alpiniștilor care au probleme în timpul expediției, noul sistem de siguranță va folosi cipuri de urmărire.

Fiecare alpinist va fi obligat să închirieze un cip care va fi cusut în hainele sale. Folosind sistemul global de poziționare (GPS), cipurile vor comunica cu sateliții și vor face schimb de date de localizare, permițând echipelor de căutare să se apropie mai rapid în caz de probleme.Închirierea cipurilor va costa între 10 - 15 dolari - ceea ce este o sumă mică, având în vedere că majoritatea încercărilor de a ajunge pe vârf costă în jur de 35.000 de dolari, odată ce sunt luate în calcul echipamentul, mâncarea, rezervele de oxigen și ghizii Sherpa.

Foto: Shutterstock

Cipurile vor rămâne în proprietatea guvernului și trebuie predate la întoarcere pentru a putea fi reutilizate de alți alpiniști. Nu este un sistem nou, dar anterior nu era obligatoriu. "Companiile de renume le foloseau deja", a declarat Rakesh Gurung, directorul departamentului de turism din Nepal, pentru CNN, adăugând: "dar acum a devenit obligatoriu pentru toți alpiniștii". Acest lucru va reduce timpul de căutare și salvare în cazul unui accident". Nepalul are opt dintre cei mai înalți 10 munți din lume și înregistrează un număr tot mai mare de vizitatori, ceea ce aduce beneficii economice binevenite, alături de alte riscuri legate de turismul excesiv care trebuie gestionate, inclusiv daune ecologice și de reputație.

Foto: Shutterstock

Introducerea sistemului de urmărire vine în urma altor măsuri recente de îmbunătățire a situației Nepalului în ceea ce privește siguranța pe munte. În primăvara anului 2023, țara a interzis escaladarea solo și a impus expedițiile cu ghid, după ce numărul turiștilor care au făcut drumeții fără ghid sau cărăuș a crescut de peste două ori, de la 20.000 în 2021, la 50.000 în 2022. Cu un număr atât de mare de membri ai comunității de alpiniști care se pare că doresc un grad de libertate în itinerariul lor, rămâne de văzut cum vor reacționa la ideea de a fi urmăriți prin GPS în timpul drumeției lor. De asemenea, au fost anunțate recent noi reguli de reducere a poluării prin obligarea alpiniștilor să ia saci special tratați pentru a-și transporta propriile materii fecale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET