Autoritățile de pe Everest anunță că îi va obliga pe alpiniști să-și care excrementele de pe munte

Respirarea aerului rarefiat de pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, ar putea deveni mai ușoară de acum încolo, deoarece autoritățile au anunțat noi reguli pentru a-i obliga pe alpiniști să nu-și mai lase excrementele pe acolo, ci să le transporte jos.

Foto: Shutterstock


"Munții noștri au început să pută", a declarat Mingma Sherpa, președintele municipalității rurale Pasang Lhamu, pentru BBC. În cazul în care condițiile meteorologice periculoase, înălțimile terifiante și provocarea fizică dură printre mulțimile de alți alpiniști care se luptă pentru a ajunge în vârf nu sunt suficiente pentru a te descuraja să încerci performanța, descrierea sa ar putea fi cea care să te convingă: "Primim plângeri că fecalele umane sunt vizibile pe stânci", a spus el, "iar unii alpiniști se îmbolnăvesc. Acest lucru nu este acceptabil și ne erodează imaginea".

Foto: Shutterstock

Cel mai comun nume tibetan pentru Everest, "Chomolungma", înseamnă "Zeița Mamă a Lumii" sau "Zeița Văii", în timp ce numele sanscrit "Sagarmatha" semnifică "Vârful Cerului". Dar, cu aproximativ 1.200 de vizitatori sezonieri și personalul de sprijin, fiecare dintre ei eliminând aproximativ 250 g de fecale în fiecare zi a celor două săptămâni de ascensiune, fața Zeiței este acoperită cu aproximativ patru tone de fecale la sfârșitul fiecărui ciclu de ascensiune.

Cea mai mare parte a problemei se află la Tabăra 4, potrivit lui Stephan Keck, un organizator de expediții pe Everest, care a declarat pentru BBC că tabăra de 7.906 metri înălțime este o "toaletă deschisă". Alte tipuri de deșeuri, cum ar fi gunoaiele și echipamentele, sunt colectate în cadrul campaniilor de curățare, cum ar fi cele ale armatei nepaleze. Dar obiectele aruncate în taberele mai înalte sunt adesea prea greu de recuperat, iar excrementele sunt de obicei lăsate în urmă.

Foto: Shutterstock

Nu cumva excrementele nu se descompun pur și simplu în natură, s-ar putea întreba? Răspunsul, din păcate, este nu. Deșeurile umane se descompun lent la altitudini mari. Pe lângă faptul că sunt inestetice și urât mirositoare, acestea poluează sursele de apă și dăunează ecosistemului delicat al muntelui. De aici și noile planuri de a oferi alpiniștilor saci pentru deșeuri înainte de ascensiune.

Comitetul neguvernamental pentru controlul poluării Sagarmatha (Sagarmatha Pollution Control Committee - SPCC) a comandat aproximativ 8.000 de saci fabricați în SUA, care conțin substanțe care să fixeze excrementele umane și să le facă mai puțin mirositoare. Autoritățile au promis că își vor spori prezența, iar o nouă parte a rolului lor va fi de a verifica sacii de excremente la întoarcerea aventurierilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET