Duplán egészséges túrák – gyógynövények után kutatva a Svájci-Alpokban

Svájc a hegyek országa – az Alpok az állam területének több mint a felét foglalja el. Íme négy tájegység, amit gyalogosan is könnyedén bejárhatsz.

Fotó: Shutterstock

A Svájci-Alpok klímája és tiszta levegője ideális környezet a gyógynövényeknek, hát még az arra járó túrázóknak... Egy svájci hátizsákos utazás során egyrészt megismerheted az ország vadregényes tájait, másrészt sok mindent megtudhatsz a gyógynövények titkairól. A Svájci-Alpokban több mint száz gazda foglalkozik alpesi gyógynövények termesztésével, amelyek az ország egyedülálló talaján és éghajlatán természetes körülmények között nőnek, fejlődnek.

Val Poschiavo

Fotó: Shutterstock

A Bernina-hágón át, vonattal érdemes utazni a Graubünden kantonban található Val Poschiavóba, Svájc legdélebbi, Olaszországgal határos régiójába. A Rhaetian Railway az ország legmagasabban fekvő, az Alpokat átszelő vasútvonala. A mesebeli út magashegyi gleccserek mellett halad el, mielőtt leereszkedne a völgybe.

Fedezd fel a hágót gyalogosan az UNESCO Világörökséget képező Via Albula/Bernina túraútvonalon!

A 130 kilométeres út tíz szakaszra van bontva, így vagy végigmenetelned a teljes távot – esténként az útmenti szállóhelyeken pihenve –, vagy az út bármely pontján felpattanhatsz a vonatra. A régió egyik különlegessége, hogy késő tavasztól nyárig rengeteg orvosi zsálya nő a környéken. A hágó túloldalán, a közeli Pontresinában található a Ricola gyógynövénykert, amely egész évben nyitva áll a látogatók előtt, de leginkább májustól szeptemberig, a virágázás idején érdemes felkeresni.

Közép-Svájc

Fotó: Shutterstock

Brienzer Rothorn

A vizekben gazdag alpesi hegylábak nyáron élénkzöld hegyoldalaknak és gleccsertavaknak adnak otthont. A feketebodzafák itt a nedves erdei tisztásokon, valamint a folyók és patakok partján virágoznak. De a hársfák szintén értékelik a régió meszes talaját és a sok-sok nedvességet.

E vidéken találod Svájc egyik legújabb hosszútávú túraútvonalát, a Tell Trailt, amely Közép-Svájc szívét szeli át.

A 209 kilométeres útvonal a régió hat legjelentősebb csúcsát – Stoos, Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis és Brienzer Rothorn – köti össze. Ha erre kirándulsz, ki ne hagyd a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútját a Pilatus-hegyen és Európa legrégebbi fogaskerekűjét a Rigi-hegyen!

Valais

Fotó: Shutterstock

Ebben a kantonban magasodik az Alpok hetedik legnagyobb hegycsúcsa, a híres Matterhorn (4478 méter), valamint Svájc legmagasabb orma, a 4633 méter magas Dufourspitze is. Az innen származó borsmenta és orvosi pemetefű számos gyógyászati készítmény alapanyaga. Valais távol esik a nehézipari létesítményektől és az autós forgalomtól, így itt valóban "biztonságban vannak" a gyógynövények, amelyeket te is megcsodálhatsz a Tour du Mont Blanc-on, Európa egyik legnépszerűbb hosszú távú túráján. Ha csak egy napra mennél, akkor a Gemmi-hágóhoz vezető 16 kilométeres utat járd végig, ahonnan több csodálatos kilátópont is elérhető. A hágó tetejére amúgy drótkötélpálya segítségével is feljuthatsz.

Emmental

Fotó: Shutterstock

Hullámzó dombok és békésen legelésző tehenekkel tarkított környezet vár itt, a háttérben havas, csipkézett hegyekkel. A sajátos mikroklíma ideális helyet biztosít a citromfűnek.

Ezt a különleges vidéket két keréken lehet a legjobban felfedezni.

A dombos terep miatt népszerűek errefelé az e-biciklik, melyek használata a közel 450 km-nyi kijelölt kerékpárúton engedélyezett is, a régió kerékpárboltjaiban pedig könnyen bérelhet egyet az ember. Ha te azonban inkább lábon fedeznéd fel a térséget, természetesen úgy is megteheted.

AMI MÉG ÉRDEKELHET