A repülés női úttörője nyomában – meghatározó helyek Amelia Earhart életében

Kilencven évvel ezelőtt ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt piros Lockheed Vega 5B repülőgépével. Nézzük merre járt még!

Fotó: Picryl

Számos repülési rekordja után a 20. század egyik nagy megoldatlan rejtélyét hagyta az utókorra Amelia Earhart, aki már életében legendává vált.

Fotó: Picryl

Dacolva a hagyományos női szerepekkel már fiatalkorában is kihívások sorát állította maga elé. Kosárlabdázott, autót szerelt, orvostanhallgatóként tanult a New York-i Columbia Egyetemen. Ám mindezek már-már semmiségnek tűnnek azokhoz a lenyűgöző teljesítményekhez képest, amelyeket a repüléssel ért el újra és újra magasabbra emelve a tétet. Az első világháború alatt még csak vöröskeresztes nővérként csodálta a földről a Royal Flying Corps pilótáit Torontóban, majd pár évvel később, 1932-ben Charles Lindbergh után Earhart lett a második ember – egyúttal az első nő –, aki egyedül szelte át az Atlanti-óceánt.

Amelia Earhart Birthplace Museum

Fotó: Flickr

Amelia Mary Earhart 1897. július 24-én született a Kansas állambeli Atchisonban. A Missouri folyó nyugati partján álló ház ma múzeumként működik, ahol a pilótanő személyes tárgyai között járva a látogatók visszautazhatnak az időben, és egyebek közt megismerhetik Earhart fényképész, ruhatervező, író, főiskolai tanácsadó és légitársaság-tulajdonos oldalát is.

Harbour Grace, Új-Fundland

1932. május 20-án az akkor 34 éves Earhart történelmet írt. A Kanada partjainál található Új-Fundland szigeten lévő településnél indult neki repülőgépével. Az úti cél Párizs volt, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt 14 óra 56 percnyi repülés után az észak-írországi Londonderry mellett landolt, miután megszakítás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt.

Divatdiktátor

Maga varrta a ruháit, ezek alapján alakította ki praktikus, mégis nőies ruhadarabokból álló stílusát. Amelia Earhart Fashions néven exkluzív ruha- és bőröndkollekciót tervezett a Macy's és a Marshall Field's áruházaknak.

​Hawaiitól Kaliforniáig 

Fotó: Profimedia

1930 és 1935 között hét sebességi és távolsági rekordot állított fel. 1935-ben ő volt az első pilóta, aki egyedül teljesítette a Hawaii és Kalifornia közötti távolságot, majd ugyanabban az évben Los Angelesből Mexikóvárosba is elrepült.

Úttörő

A lehetetlen legyőzése mellett abban is úttörő szerepet vállalt, hogy más nők előtt is megnyílhasson a repülés lehetősége. Earhart segített megalakítani a ma is létező Ninety-Nines nemzetközi szervezetét, amely a női pilóták előmenetelét támogatja.

Ritkaság

Utolsó repülőútját az Art Deco inspirálta Lockheed Electra L-10E repülőgéppel tette meg. Az egyetlen ilyen típusú gép jelenleg a Kansas állambeli Atchisonban található, azt a tervek szerint az új, Amelia Earhart Hangar nevet viselő múzeumban fogják kiállítani.

Rejtélyes eltűnése...

1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak Fred Noonan navigátorral. A cél nem kevesebb volt, mint a Föld körberepülése. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát, Délkelet-Ázsiát. 1937. július 2-án éjfélkor indultak útnak Pápua Új-Guineáról a négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé, de oda már nem érkeztek meg. Mai napig nem tudni, pontosan mi történt velük, a repülőgép roncsait soha nem találták meg, ami számos találgatásra adott lehetőséget.

AMI MÉG ÉRDEKELHET