Încă un oraș mare din Europa va lua măsuri drastice împotriva turismului excesiv

Sancțiunile pot fi aplicate cumulativ până la 190.000 EUR.

Foto: Shutterstock


Madridul a interzis acordarea de noi licențe pentru apartamentele turistice, călcând pe urmele surorii sale catalane, Barcelona, în timp ce întreaga țară luptă împotriva efectelor negative ale turismului excesiv. În Madrid există 13.500 de chirii de vacanță, iar 93% dintre acestea sunt ilegale.

Cu efect imediat și până în 2025, capitala spaniolă nu va mai acorda noi licențe pentru închirierea de apartamente turistice, a declarat primarul orașului, José Luis Martínez-Almeida, în cadrul unei conferințe de presă. Ideea este de a pune stăpânire pe oferta de cazare a Madridului, care este invadată de chirii de vacanță ilegale, în mare parte acuzate de creșterea prețurilor chiriilor și de crearea unei penurii de locuințe pentru localnici. Potrivit cifrelor oficiale, numărul chiriilor turistice din Madrid a crescut cu 41% din 2017. Site-ul web al orașului indică faptul că în Madrid există 13.500 de chirii de vacanță, iar 93% dintre acestea sunt ilegale. Autoritățile și locuitorii spun că această problemă distorsionează piața de cazare din capitală și contribuie la "deșertificarea rezidențială".

Foto: Shutterstock

Ca urmare, municipalitatea intenționează să ia măsuri drastice, recrutând cu 15% mai mulți inspectori de urbanism și introducând amenzi mari pentru cei care nu respectă reglementările privind chiriile de vacanță. Proprietarii ilegali ar putea fi sancționați mai întâi cu ordine de încetare și desistare și cu penalități pentru neconformitate cuprinse între 1.000 EUR și 30.000 EUR. Contravenienții recidiviști ar putea fi sancționați cu amenzi de până la 60.000 EUR, iar pentru cei care încalcă a treia oară regulile se vor impune taxe de peste 100.000 EUR. Sancțiunile, care pot fi aplicate cumulativ până la 190.000 EUR, sunt menite să creeze un factor de descurajare financiară, astfel încât transformarea ilegală a unui apartament rezidențial într-o locuință de vacanță să nu mai fie rentabilă.

Foto: Shutterstock

Printre soluțiile întâlnite în alte orașe din lume se numără elaborarea de norme care să garanteze că gazdele de tip Airbnb locuiesc într-adevăr în locuința pe care o închiriază și limitarea numărului de nopți pe an în care locuințele pot fi puse la dispoziție. Pe teritoriul spaniol sunt în pregătire măsuri similare. Insulele Canare au în vedere legiferarea pentru a împiedica transformarea proprietăților nou construite în chirii de vacanță. Barcelona și Malaga limitează, de asemenea, autorizațiile de închiriere pentru vacanțe. Cu toate acestea, cifrele institutului spaniol de statistică arată că, în 25 dintre cele mai mari orașe ale țării, numărul închirierilor pentru vacanțe a crescut cu 25% doar în primele trei luni ale anului 2024. Mai mult, cele aproximativ 1,9 milioane de paturi de hotel din întreaga țară sunt acum aproape egalate de 1,75 milioane de paturi în 351.000 de chirii de vacanță. Rămâne de văzut cum va afecta valul schimbător al pieței închirierilor de vacanță proprietarii acestor imobile sau cum va afecta popularitatea Spaniei ca destinație.

AMI MÉG ÉRDEKELHET