Află de ce va avea Amsterdam cea mai mare taxă de turism din Europa

Amsterdam își mărește taxa de turism începând din 2024, devenind astfel orașul cu cea mai mare taxă de vizitare de pe continentul european.

Foto: Shutterstock

Autoritățile orașului din Țările de Jos au confirmat o creștere a taxei pentru sejururile la hotel de la 7% la 12,5% în 2024. În termeni reali, acest lucru înseamnă că un hotel care costă 175 de euro pe noapte va costa acum 191,80 de euro, adică 6,65 de euro în plus față de prețurile și taxele actuale. Între timp, taxa pentru pasagerii de croazieră va crește de la 8 la 11 euro.

Foto: Shutterstock

Orașul cu 900.000 de locuitori a primit peste 17 milioane de turiști în 2022 și se estimează că acest număr va ajunge la peste 20 de milioane în 2024. Conform unui studiu recent, Amsterdam se află pe locul 17 în topul celor mai aglomerate destinații turistice din lume.

Există deja planuri aprobate sau sunt în curs de discuție pentru a modera activitatea turistică din oraș.

Însă și comportamentul turiștilor, și nu doar numărul lor, este responsabilă pentru unele dintre problemele care merg mână în mână cu o asemenea popularitate. Ca urmare a legilor olandeze liberale privind consumul marijuana și prostituția, Amsterdamul este adesea văzut ca un loc în care totul este permis, lucru despre care experții spun că este o problemă și în Italia, care a înregistrat un val de incidente turistice antisociale și distructive.

Foto: Shutterstock

Ca urmare a percepției că Amsterdamul este invadat de petrecăreți, orașul a desfășurat în acest an campania "Stay Away" (Stai departe), care vizează în mod special grupurile mari de tineri britanici care vin doar pentru chefuri. Aceasta a interzis petrecerile de burlaci prea exuberante și tururile de pub-uri, precum și consumul de canabis pe străzile din centrul orașului. De asemenea, barurile se închid mai devreme.

Cu o serie de priorități, printre care se numără schimbarea imaginii orașului, creșterea sustenabilă, investițiile în comunitate, combaterea discriminării și serviciile de bază, orașul intenționează să folosească veniturile din impozitul pe turism pentru investiții, protejând în același timp bugetele de familie ale locuitorilor. Fără a crește taxele locale pentru rezidenți, consiliul local din Amsterdam susține că va putea totuși să ofere "sprijin suplimentar pentru a rezolva mai rapid problemele locale și pentru a investi în spații verzi și spații de joacă, iar banii vor fi puși la dispoziție pentru a menține în funcțiune centrele comunitare și centrele de tineret. În plus, vor fi alocați mai mulți bani pentru colectarea deșeurilor și curățarea orașului".

AMI MÉG ÉRDEKELHET