Granada – Spanyolország multikulturális gyöngyszeme

Andalúzia Spanyolország egyik legszebb vidéke, ahol gyönyörű strandok, mesés vadvilág, minőségi szállások és kiváló gasztronómia várja a turistákat.

Fotó: 123RF

Granadában két kultúra emlékei találkoznak: a város tele van mór palotákkal és keresztény reneszánsz műemlékekkel. Az iszlám és keresztény építészet varázsa, flamenco a gitanók társaságában és sokféle, kiváló tapas – ez Granada esszenciája.

Életörömmel teli légkör, kreatív konyhát vivő bárok és sok romantikus helyszín teszi varázslatossá ezt a várost. Itt található Dél-Spanyolország leghíresebb épületegyüttese, az Alhambra és a hozzá tartozó Generalife lenyűgöző kertjei. Granada olyan hely, ahova az ember mindig visszavágyik!

Fotó: 123RF

Granada látképét az Alhambra, azaz a vörös erőd uralja, amely a maga nemében valóban egyedülálló a világon. Ez a bámulatos méretű és páratlan szépségű erődkomplexum a város minden szegletéből látható, az UNESCO már 1984-ben felvette a világörökségi listára. Építése 1223-ban kezdődött, amikor az Ibériai-félsziget déli része mór fennhatóság alatt állt. (A mórok nyugat-afrikai származású, muszlim vallású nép voltak.) Ez a hatalmas erőd a középkori mór építészet legszebb példája Európában. A főépületet a mindenkori uralkodó – a granadai szultán – használta, a kisebb, de művészien berendezett termekben pedig a feleségei éltek. Az egyes épületeket szökőkutakkal ékesített virágágyások kötik össze.

Az épületkomplexum legszebb, legromantikusabb része az oroszlános szökőkúttal díszített belső udvar (Patio de los Leones) és a fellegvár, az Alcazaba.

Az erődítmény hatalmas falai gyönyörű kerteket rejtenek, tele citrusfákkal, színes virágokkal, márvány szökőkutakkal és padokkal. A belső teret a padlótól a mennyezetig csodálatos, aprólékosan kidolgozott mór díszítőelemek teszik lenyűgözővé.

Fotó: 123RF

Granada legismertebb városrésze a Darro folyó túlpartján fekvő Albaicín negyed, amely szintén felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Itt található Granada legrégebbi utcája, a Carrera del Darro, fehér homlokzatú, alacsony hagyományos házaival. Ezt a ma is rendkívül hangulatos városrészt főként azok a kézművesek lakták, akik az Alhambra építésén, illetve később szolgáltatóként dolgoztak.

Érdekességek Granadáról

Fotó: 123RF

Háttérben a Sierra Nevada


  • Granadát évente mintegy 2,5-3 millió turista keresi fel. A város lakossága jelenleg kb. 230.000 fő.
  • A város szimbóluma a gránátalma – a granada szó fordításban gránátalmát jelent.
  • Granada a dél-spanyolországi muszlim városállamok közül a legtovább maradt fenn, egészen 1492-ig.
  • A város a Sierra Nevada lábainál fekszik. Legmagasabb csúcsa a 3479 méteres Mulhacén, itt található Európa legdélebbi síparadicsoma.

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET