Andersen mesevilága kel életre Odensében

Hans Christian Andersen szülővárosában, Odensében nyílik meg idén nyáron a világhírű dán meseíró életét és műveit bemutató múzeum.

A kert és az új épületegyüttes egy közös kiállítóteret alkot, amely valamennyi érzékszervünkre hatva új megvilágításba helyezi Andersen varázslatos világát.


Fotó: Kengo Kuma & Associates

Hans Christian Andersen (1805-1875) olyan örökérvényű mesék szerzőjeként közismert, mint Borsószem hercegkisasszony, A kis hableány, A császár új ruhája, A rendíthetetlen ólomkatona, A rút kiskacsa, A Hókirálynő vagy A kis gyufaáruslány. Az Andersen Háza nevet viselő múzeum tervezésekor A tűzszerszám című mese ihlette meg a Kengo Kuma & Associates cég mérnökeit. „A koncepció mögött álló ötlet hasonló Andersen módszeréhez, amely révén egy kis világ hirtelen egy nagyobb univerzummá tágul" – indokolta a választást Kengo Kuma japán építész.


Fotó: Kengo Kuma & Associates

A magával ragadó művészi tér egyedi építészeti megoldásokkal, valamint hang- és fényeffektusokkal idézi fel Andersen mesevilágának életérzését. A mintegy 9000 négyzetméteren elterülő kertben és épületekben létrehozott kiállítás lépésről lépésre vezeti el a látogatókat az író valódi szülőházához. A főépületben többek között kávézó is várja a látogatókat, de létrehoztak egy gyerekházat és egy földalatti múzeumot is, amely összefonódik az épületet körülölelő varázslatos kerttel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET