A kultúra hatja át a legaranyosabb brit falut

Csak az időjárás szeszélye kavarhat be a nyaralásba.

Fotó: Pixabay


Kevés nyaralását tervező személy teszi listája élére a borongós időjárásáról közismert Angliát, pedig szigetországként bőségesen rendelkezik tengerparti üdülőhelyekkel. Ilyen például a yorkshire-i Staithes települése is, amely halászfaluból lett a brit művészvilág népszerű központja.

Anglia közepén, Leedstől északkeletre fekszik Nagy-Britannia egyik legbájosabb települése, az aprócska Staithes. Az idilli, sziklafalakkal határolt falucska az Észak-York Moors Nemzeti Park területén található, így tökéletes hely egy természetközeli üdülésre. A településen még a 20. században is főként a halászatból éltek, és bár azóta alaposan megfogyatkozott az ezzel foglalkozók száma, a mai napig akadnak, akik a,“coble”-nak nevezett hagyományos halászhajókkal járják a tengert. Nem véletlen, hogy Staithes „óvárosi” része is a kikötő közelében található: szűk, macskaköves utcákon kereshetjük fel a Cook Kapitány Múzeumot vagy a régi metodista kápolnát. Mivel a falu a britek körében is népszerű úti cél, a tengerpart mentén éttermek sora várja a látogatókat. A későbbi korokban épült „újváros” a régi felé magasodó dombot foglalja el.

Fotó: Shutterstock

Staithes népszerűségét a vasútnak köszönheti, amely a 19. század végén megnyitotta az üdülések lehetőségét. Nem meglepő, hogy a település festői környezete számos művészt ihletett meg, mint például az olajfestményeiről ismert Laura Knight-ot. A környéken egy egész képzőművész-csoport is létrejött, amely „Staithes Group” és „az északi impresszionisták” neveken vált ismertté. A művészetek iránti lelkesedés a mai napig áthatja a falut, amelyben több galéria és központ is várja a látogatókat. Emellett minden évben egy fesztivállal (Festival of Arts and Heritage) is emlékeznek a helyi történelem ezen részére, amelyen workshopok, kurzusok, kiállítások, zenei előadások és az elmaradhatatlan ételstandok várják a résztvevőket.

Fotó: Unsplash

Staithest felkeresve érdemes végigmenni az Illúzió-útvonalon, Paul Czainski műve különféle vizuális alkotásokkal kalauzolja a látogatókat az utcák között. Ha viszont elegünk lett az épületekből, sétáljunk ki a tengerpartra, amelyen a homokos strandok mellett meredek sziklákat és kisebb barlangokat is találunk. Staithes művészek mellett a közelmúltban a geológusok érdeklődését is felkeltette, miután az 1990-es években, egy sziklaomlás nyomán dinoszaurusz-maradványok kerültek a felszínre a település déli részénél található Port Mulgrave partján. A régió ezzel népszerű kövületgyűjtögető helyszínné vélt, ahol a turisták órákat képesek a sziklás partokon tölteni, egy hibátlan kagyló vagy páncél megtalálásának reményében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET