Vă arătăm cum se poate bea apă curată în natură!

Apa curată este esențială în timpul drumețiilor, dar se poate întâmpla să fim nevoiți să o luăm din pârâu. Ce să facem?

Foto: Unsplash

În timpul excursiilor și drumețiilor, corpul uman obosește, transpiră și are nevoie de hidratare. După două ore de drumeții ar trebui să bem în jur de un litru de apă. Dacă apa pe care am adus-o cu noi s-a terminat, este absolut necesar să găsim un pârâu, un râu sau un lac. Cu următoarele metode, putem fi siguri că apa pe care o extragem din natură este bună de băut.

Foto: Shutterstock

Deși numeroase surse de apă care apar în natură (pârâie, râuri, lacuri) pot părea curate și inofensive la prima vedere, ele pot conține multe bacterii microscopice care pot cauza probleme digestive. Prin urmare, este foarte important să învățăm să purificăm apa pentru a evita problemele stomacale de după excursie.

E. coli și salmonella trăiesc cel mai des în apă, la fel și virusul hepatitei A, enterovirusul, rotavirusul și multe alte virusuri ce pot fi transmise prin apă. Cel mai simplu mod de a scăpa de ele este să fierbem apa.

Dacă acest lucru nu este posibil, să folosim unul dintre următoarele instrumente!

Foto: Unsplash

TABLETE DE CURĂȚARE

Tabletele de curățare chimice sunt ideale pentru cei care vor să care cât mai puțină greutate în spate. O tabletă purifică un litru de apă. Cele mai comune două procese chimice sunt curățarea cu iod sau dioxid de clor. Majoritatea tabletelor neutralizează eficient microorganismele, bacteriile și virusurile, dar culoarea apei nu rămâne clară.

FILTRE

Folosirea filtrelor de apă comerciale ajută la îndepărtarea unor bacterii din apă. Dar nu toate. Filtrele de apă sunt eficiente împotriva câtorva bacterii și paraziți, dar sunt neputincioase împotriva virusurilor deoarece aceștia sunt atât de mici încât filtrul nu le înlătură. Avantajul unei astfel de purificări este că apa devine potabilă imediat. Multe sticle cu filtru de apă de pe piață au la bază filtre de carbon și ceramică, prin care apa contaminată trece sub presiune. Rezultatul este apă curată, distilată, eliberată de toate substanțele nocive, dar și utile. Din acest motiv, în cazul mai multor produse, la capătul filtrului există un strat care îmbogățește apa cu ioni, de data aceasta fără contaminare. Dacă folosim o astfel de sticlă, putem să scoatem apă chiar și dintr-un izvor tulbure.

PAIE DE PURIFICARE A APEI

Cel mai mare avantaj al lor este că putem bea imediat din orice sursă de apă cu paiele - filtrele din interior rezolvă totul pentru noi. Dezavantajul lor este că, similar filtrelor, nu sunt capabile să filtreze virusurile. Paiele au de obicei un filtru de carbon care elimină din apă mirosurile și gusturile neplăcute.

AMI MÉG ÉRDEKELHET