Area Sacra: régi-új látványosság Rómában

Új élményekben lehet részük 2022-től a történelem iránt érdeklődő római turistáknak, hiszen megkezdődött a Largo di Torre Argentina negyedben lévő, Area Sacra néven ismert terület felújítása.

Fotó: 123rf


Jövőre a turisták előtt is megnyílik a római Area Sacra, amely egyebek mellett négy, mintegy 2300 évvel ezelőtt épült templom romjait foglalja magába, illetve a Pompeii Kúriát is – úgy tartják, 44-ben ebben gyilkolták meg Julius Caesart. Eddig csak kívülről, az utcaszintről lehetett megtekinteni az impozáns épületmaradványokat, a jövő évtől azonban, az új fejlesztéseknek köszönhetően, be lehet majd járni az egész területet.

A felújítás során a régészeti terület magasított és megvilágított sétányokat kap, továbbá egy felvonót és egy fedett kiállítási részt is, a látogatók így immár megtekinthetik a nevezetes romokat, közöttük Fortuna istennő kör alakú műemlékét.

Fotó: Wikimedia

A romokat 1926 és 1930 között tárták fel, az akkor lebontott középkori házak alatt. Az Area Sacra nemcsak a történelmi emlékei miatt nevezetes, hanem az ott eddig háborítatlanul élő macskakolónia miatt is. A turisták által eddig nem zavart állatokat egy civil szervezett gondozza és eteti, a kívülről bámészkodó látogatók pedig szívesen fotózzák őket. A város vezetősége arról biztosított mindenkit, hogy a munkálatok nem lesznek hatással a négylábúak életére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET