Arhitectură scandinavă – „câmp de cartofi” la Copenhaga

Fostul cartier muncitoresc al capitalei daneze s-a transformat într-o elegantă zonă hipster.

Capitala Danemarcei a apărut deja în mai multe dintre clasamentele noastre: Copenhaga este al optulea cel mai sigur oraș din lume, dar și din alte puncte de vedere este o destinație perfectă pentru turiști: este una dintre cele mai verzi orașe din Europa, iar portul din centru, Nyhavn, este foarte vesel și colorat. Mai mult, aici există chiar și Muzeul Fericirii.

Sentimentul ordinii se simte în toată Copenhaga, iar într-o singură zi ne putem obișnui că totul este curat, transportul public este punctual, oamenii sunt amabili și deschiși. Oriunde ne-am plimba sau am merge cu bicicleta în oraș, casele și grădinile sunt îngrijite și nici atmosfera puritană, ușor industrială nu este deranjantă.

Foto: Instagram

În anii 1800 a existat o mare cerere pentru locuințe accesibile și sigure: Copenhaga s-a dezvoltat continuu, dar muncitorii din industrie au trebuit să facă naveta, lucru imposibil pe termen lung. Astfel au fost obligați să se mute din mediul rural în cel mai mare oraș din Danemarca. În așezarea plină de viață, în continuă expansiune, apa, canalizarea și gunoiul umpleau străzile, așa că în urmă cu 200 de ani s-a construit un nou cartier pentru muncitori, care până în zilele noastre s-a transformat într-unul de lux.

Foto: Instagram

Construcția caselor din cărămidă galbenă, așezate aproape una de alta, a început în 1873. Atunci s-a născut și denumirea Câmp de Cartofi (adică Kartoffelraekkerne), căci înainte de ridicarea caselor zona era un teren agricol, cel mai probabil un câmp de cartofi. Fiecare clădire are trei etaje, și pe atunci fiecare nivel era o locuință separată, destinată pentru câte o familie.

Cele 480 de case sunt și acum într-o stare excelentă, în jurul lor fiind realizate minunate mini grădini de către cei care locuiesc acum în ele. În plus, în zonă se găsesc multe cafenele și bistrouri, ceea ce face ca zona să fie și mai atractivă pentru tineri. Dar nu a fost întotdeauna așa: în anii '70 clădirile erau complet ruinate, Kartoffelraekkerne fiind o rușine pentru zonă. Guvernul a dorit să dărâme casele, proiectând noi drumuri în locul străzilor mici și înguste, dar comunitatea locuitorilor a protestat. Până la urmă toate locuințele au fost transformate în case familiale, iar cartierul a devenit unul la modă în Copenhaga, unde prețurile de pe piața imobiliară sunt acum foarte mari.

Galerie foto:

Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET