Să descoperim unul dintre cartierele eclectice ale Parisului!

Arondismentul 15 din Paris oferă multe atracții și experiențe – merită explorat dacă dorim să evităm destinațiile consacrate, supra-aglomerate.

Foto: Unsplash

Din cele 20 de cartiere (arondismente) ale Parisului, cel cu numărul 15 este al treilea ca mărime din punctul de vedere al suprafeței (devansată doar de arondismentele 12 și 16, care includ parcuri gigantice), dar ocupă primul loc ca populație (peste 235 de mii de oameni locuiesc aici).

Quinzième – așa numesc francezii Arondismentul 15 din Paris, care se întinde pe partea stângă a Senei și unde clădirile uriașe și moderne de sticlă se potrivesc confortabil cu străzile artistice boeme.

Este colorat, cu străzi întortocheate, restaurante cu stele Michelin și piețe cu atmosferă unică.

Aproape 10% din populația capitalei franceze locuiește în acest cartier, iar datorită unor hoteluri tip boutique nou deschise, devine din ce în ce mai cool de vizitat.

Foto: Le Wallace Hôtel & Bar

Le Wallace Hôtel & Bar de exemplu, este un hotel de patru stele cu 45 de camere, recent renovat. Întregul hotel se caracterizează prin decorațiuni retro-elegante: este colorat de lămpi decorate cu franjuri, mese laterale aurite și draperii punctate cu dungi roșii și albe. De pe terasa care oferă o priveliște minunată poate fi văzut și vârful Turnului Eiffel. Hotelul Ami este, de asemenea, un loc minunat de cazare: 41 de camere au fost create în imobilul construit în secolul al XVII-lea. Designul interior a fost visat de artista de origine germano-daneză Gesa Hansen: pereți de cărămidă, banchete din piele, covoare jucăușe, tapete abstracte, scaune zvelte din lemn și gresie mixtă decorează locul.

Foto: Ischia

Anul trecut, celebrul bucătar francez Cyril Lignac și-a schimbat numele animatului său restaurant Le Quinzieme în Ischia, care este o insulă vulcanică italiană. După cum sugerează și numele, restaurantul servește delicatese italiene clasice. Pentru o adevărată experiență cu stele Michelin, trebuie să rezervăm o masă la Neige d’été. Chéful japonez și totodată proprietarul localului combină în bucătărie tehnicile gastronomice franceze și japoneze.

Foto: Shutterstock

Arondismentul 15, întins de la Turnul Eiffel până la granița sudică a orașului, are 8,5 de kilometri pătrați, așa că pare de fapt că ar fi format din mai multe cartiere mai mici, distincte, diferite. În unele părți predomină clădirile tipice Hausmann, parcurile frumoase, magazinele, restaurantele și barurile, dar și trecutul industrial ne salută în mai multe locuri – de exemplu, fosta zonă a complexului de fabrici Citroën construit în secolul al XIX-lea este acum un parc luxuriant bine întreținut.

DE NERATAT 

Foto: iStock

  • Fosta casă și atelierul sculptorului Antoine Bourdelle, discipolul lui Rodin, va fi deschisă gratuit vizitatorilor de la jumătatea lunii martie sub numele de Musée Bourdelle. Există aici antichități, fotografii, desene și opere de artă care provin de la Van Gogh și Rodin și, desigur, sculpturi mari realizate de Bourdelle.
  • Pe Île aux Cygnes – o insulă artificială – se găsește replica la scară redusă, de 11,5 metri înălțime, a Statuii Libertății din New York, dăruită orașului în 1899 de către diaspora franceză care trăia în America.
  • Magazinele de artizanat precum Puzzle Michele Wilson, care vinde puzzle-uri din lemn, sunt unice. În La Maison du Vitrail sunt proiectate, realizate și restaurate piese de vitraliu – este o experiență plăcută să aruncăm o privire aici.
  • Cea mai mare fermă urbană din lume – de 14.000 m² – a fost deschisă recent deasupra unui pavilion din Paris Expo Porte de Versailles și oferă multe oportunități de recreere. Le Perchoir, un restaurant și bar cu un concept unic, oferă priveliști fabuloase ale cartierului.
AMI MÉG ÉRDEKELHET