Újabb világhírű látványosságnál vezetnek be korlátozásokat a tömegturizmus miatt

Görögország új látogatási rendszert vezet be több fontos ókori műemlékénél, köztük az ország egyik szimbólumának számító látványosságnál is.

Fotó: Shutterstock


A görög hatóságok napi 20 ezer főben akarják limitálni az athéni Akropolisz látogatóinak számát. Az első körben próbaidőszakban működő intézkedés célja a tömegturizmus hatásának csökkentése, amely Európában és máshol is egyre nagyobb aggodalomra ad okot.

Jelenleg naponta mintegy 23 000 látogató keresi fel Görögország egyik legfontosabb és leghíresebb látványosságát, az Athén fölé magasodó Akropoliszt – a tömegturizmus negatív hatása, főleg a műemlékek károsodása miatt, évek óta aggodalomra ad okot. Az ókorból származó épületegyüttest, az európai civilizáció és demokrácia jelképét, hamarosan már csak időalapú jegyrendszerrel lehet meglátogatni, amely idősávok használatával korlátozza a turisták számát.

Fotó: Shutterstock

A kezdeti próbaüzem után a rendszer 2024. április elsejétől válik állandóvá.

A látogatóknak így előre le kell majd foglalniuk egy adott idősávot az Akropolisz hivatalos honlapján keresztül. Az UNESCO Világörökséghez tartozó romoknál, idősávtól függően, legtöbb 2000 vagy 3000 látogatót fogadnak óránként a 8 és 17 (télen) vagy 20 óra (nyáron) közötti nyitvatartás során. Az új rendszert nemcsak az Akropoliszon, de más görögországi helyszíneken is alkalmazni fogják majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET