Poți să fii și tu spion, ca James Bond – tunelurile secrete din Londra vor fi deschise publicului

Tunelurile de spionaj din Londra din perioada Războiului Rece ar putea fi transformate într-o atracție turistică de lux.

Ilustrație: The London Tunnels


Au fost dezvăluite planurile pentru ceea ce promite să fie cea mai spectaculoasă atracție turistică subterană din Londra: transformarea, în valoare de 220 de milioane de lire sterline, a unui șir de tuneluri din Al Doilea Război Mondial, cu o lungime de 1,5 km, într-o experiență imersivă spectaculoasă.

Atât de clandestine încât au fost protejate cândva de Legea privind secretele oficiale din Marea Britanie, fostele tuneluri de spionaj din Londra vor fi reamenajate de o echipă care include arhitecții din spatele Gardens by the Bay din Singapore și Battersea Power Station din Londra - dacă se va obține aprobarea de planificare.

Ilustrație: The London Tunnels

Tunelurile Kingsway Exchange, aflate la aproximativ 40 de metri sub stația de metrou Chancery Lane din High Holborn, au fost construite în anii 1940 pentru a-i adăposti pe londonezi de bombardamentele germane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta a fost ultima dată când tunelurile respective au fost deschise publicului larg.

Următorul lor rol în timpul războiului a fost acela de sediu al Direcției de Operațiuni Speciale ultrasecrete a Marii Britanii, o ramură a MI6 și sursa reală de inspirație pentru Secția Q din romanele și filmele cu James Bond. Apoi au fost extinse pentru a deveni Kingsway Telephone Exchange, care în anii 1950 a servit ca un schimb de comunicații interne în timpul Războiului Rece. Acesta a găzduit chiar și "linia fierbinte", care îi conecta direct pe liderii Statelor Unite și URSS. British Telecom a preluat locul în anii 1980, creând un bar pentru personalul guvernamental.

Tehnologia din spatele centrului telefonic a devenit învechită la sfârșitul deceniului și a fost dezactivată.

Ilustrație: The London Tunnels

Dar acum, Angus Murray, CEO al The London Tunnels, vrea să aducă istoria tunelului la viață pentru vizitatori cu ajutorul unor ecrane imersive de înaltă rezoluție, structuri interactive, tehnologie care emite mirosuri și sute de difuzoare de precizie. "Istoria tunelurilor, amploarea lor și amplasarea între Holborn din Londra și istoricul Square Mile, ar putea face din aceste tuneluri una dintre cele mai populare destinații turistice din Londra", a declarat Murray într-un comunicat. Planul este de a investi 140 de milioane de lire sterline în lucrările de restaurare și apoi alte 80 de milioane de lire sterline în tehnologia din spatele experiențelor imersive.

Cea mai bine dezvoltată atracție turistică subterană permanentă din Londra este în prezent Churchill War Rooms. De asemenea, metroul local organizează periodic tururi de „Londra Ascunsă”, care explorează stațiile de metrou și tunelurile abandonate ale orașului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET