Hajtűkanyarok a fellegekben – 3 lenyűgöző útvonal az Alpokban

Az autós kirándulás a vezető számára általában nyűgöt és vesződségeket jelent. Engedjük azonban, hogy azt nyújtsa, amit a leginkább tud: a szabadság érzését.

Fotó: Pixabay

Az Alpokból mutatunk be olyan útszakaszokat, amelyek már önmagukban is megérik a fáradtságot.

​Grossglockner-hágó – Panorámaút

48 kilométeres hosszúság, 36 hajtűkanyar, 2500 méteres szintemelkedés – az ausztriai Grossglockner-hágót nem véletlenül említik Európa legszebb autós útvonalai között. A hágót a régészeti leleltek alapján már négyezer éve használják, de ami ma fogad minket, az a múlt század harmincas éveinek mérnöki zsenialitását dicséri – az utat több mint 3000-en építették 1930 és 1935 között.

A Zell am See és Lienz közötti út az Alpok főgerincét átszelve köti össze Salzburg és Karintia tartományokat: az útvonal a Hochtoron („magas hágó”) át ér Heiligenblutra és Ausztria legmagasabb csúcsára, a 3798 méteres Grossglocknerre.

Fotó: Shutterstock

A díjköteles panorámaút május elejétől október végéig tart nyitva, az ideérkezőket pedig egyedülálló természeti élmény és utazás várja. Az út mentén információs táblával ellátott tematikus játszóterek és kiállítások találhatók, a számos kilátó közül pedig talán a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe nyújtja a legszebb panorámát a környező hegyekre. A közelben terül el a Karintia, Salzburg és Tirol határán fekvő Hohe Tauern Nemzeti Park is, amely grandiózus hegyvilága és tekintélyes gleccserei mellett olyan természeti csodákat rejt, mint az impozáns krimmli vízesés.

​Stelvio-hágó - Kanyarvadászat

Az ausztriai Tirol és az olaszországi Dél-Tirol természetesen télen a legnépszerűbb, de az aktív pihenésre vágyók egyre nagyobb számban keresik fel a többi évszakban is Innsbruck, vagy Bolzano környékét. Az igazán aktív autósok és motorosok számára pedig kihagyhatatlan az olaszországi SS38-as út Prato allo Stelvio és Bormio közötti szakasza, a híres-neves Stelvio-hágó.

Csak tökéletes állapotban lévő járművel és reflexekkel vágjunk neki a 7,4 százalékos szintemelkedésű szerpentinnek.

Fotó: Unsplash

Híres északkeleti szakasza 48, számozott hajtűkanyarral emelkedik a legmagasabb, 2758 méteren lévő pontig. Az autósok és motorosok közötti népszerűsége miatt az útszakasz a nyári csúcsidőszakban igen zsúfolt – érdemes hétköznap, és akkor is korán reggel elkezdeni a kanyarvadászatot. A 47 kilométeres, néhol hihetetlenül keskeny úton végig számolhatunk a szembe jövő forgalommal, ám az előzővonal nincs felfestve, a kanyarok bevétele pedig igazi kihívás.

Grimsel- és Furka-hágó – Vad szépség 

A Berni Alpokat átszelő Grimsel-hágó a svájci (és nemcsak) motorosok egyik kedvenc útszakasza, amelyik egészen 2165 méter magasságig kúszik fel a Rhone-völgyében. Az Innertkirchent Gletsch-el összekötő, 34 kilométeres hágóút építését 1895-ben fejezték be. Általában májustól októberig van nyitva; mivel ez legrövidebb összeköttetés Valais és Bern kantonok között, a hatóságok igyekeznek a lehető leghosszabb ideig tisztítani a havazások megkezdése után is. A berni oldalról vad és zord tájra jellemző szürke-zöld gránit sziklák között vezet fel az út a hágó tetejére, útközben pedig elhaladunk a lélegzetelállító Grimsel-tó mellett.

Fotó: Unsplash

Gletsch település ugyanakkor egy másik híres svájci hágó, a Furka egyik végpontja is.

A Valais kantonbeli települést az Uri kantonbeli Realppal összekötő, 2429 méteres magas szerpentin a James Bond-rajongók egyik zarándokhelye, hiszen itt forgatták a Sean Connery főszereplésével készült Goldfingert. A betoncsík vadul kanyarog a meredek hegyoldalon, és nem árt az óvatosság, hiszen szinte alig-alig látni védőkorlátot, és nyáron is előfordulhat, hogy itt-ott jég borítja az utat. Még a legélvezetesebb kanyargás közepette is érdemes megállni a 2431 méter magasan lévő kilátónál és egy hosszú pillantást vetni a környező csúcsokra és a gleccserre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET