Tavaszi nagytakarítás? Ne feledkezzen meg az autójáról sem!

A téli hideg, a hó, a jég, a só, valamint a váltakozó fagyás és az olvadás komolyan próbára teszik az autók alkatrészeit.

Fotó: Unsplash

Az autó rendszeres karbantartásával, és így a tavaszi ellenőrzésekkel azonban nemcsak a javítási költségek okozta fejfájástól szabadulhat meg, hanem minimális időráfordítással az autó életét is meghosszabbíthatja.

Gumicsere és abroncsnyomás-ellenőrzés

Tavasszal az első és legfontosabb az abroncsok cseréje, azonban mielőtt a téli gumiabroncsot nyárira cserélné, mindenképp érdemes ellenőrizni az abroncsban lévő nyomást. Egy lapos kerék akár 3,3 százalékkal is megnövelheti az üzemanyag felhasználást, ráadásul a gumiabroncs is gyorsabban használódik el. Emellett ne feledkezzen meg az autó alapos tisztításáról sem, hiszen a közúton használt só komoly károkat, akár rozsdásodást is okozhat az autó karosszériáján .

Fotó: Unsplash

Lásson tisztán!

A tavasz beköszöntével fel kell mérni milyen kárt tettek a téli fagyok a szélvédőmosó lapátokban is. A gumiélek gyakran berepedeznek, megkeményednek, a csere pedig igencsak kifizetődik a tavaszi esők idején. Ne felejtse el azt sem, hogy a fagyok elmúltával már nincs szükség a fagyálló téli ablakmosó folyadékra. A nyári folyadék zsíroldó és bogároldó adaléktartalmának köszönhetően gyorsan feloldja és eltávolítja a szélvédőre tapadt rovar-, olaj-, szilikon- és egyéb szennyeződéseket, ezáltal megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Fotó: Unsplash

Olajszint-ellenőrzés – hogy a közlekedés olajozottan menjen!

A rendszeres motorolajszint-ellenőrzésről a tavaszi átállásnál sem szabad megfeledkezni. Azoknál a gépkocsiknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus motorolajszint-ellenőrző berendezéssel, javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként, vagy háromhavonta elvégezni.

Hűtőfolyadék-csere – a motor egészségéért

A gumiabroncsok cseréje mellett tavasszal a járműben lévő hűtőfolyadék szintjét is ellenőrizni kell. Nyáron is kell a jó minőségű hűtőfolyadék, amely védelmet nyújt a túlhevülés, kavitáció és korrózió ellen, valamint biztosítja a motor megfelelő hőháztartását, és a vízpumpa kenését. A hűtőfolyadékok csereperiódusa a gyártmánytól függően 1-6 év között változik, de hat évnél idősebb autók esetén a hűtőfolyadékot három-négyévente javasolt lecserélni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET