Hogyan készítsük fel az autónkat a télre?

A hideg, csapadékos hónapok beköszöntével nem lehet eleget hangsúlyozni az autó felkészítésének fontosságát. Íme, néhány praktikus tanács.

Fotó: Pexels


Gumiabroncsok

Alapvetés, mégis sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a téli autózáshoz téli abroncsok dukálnak. Nem, ez nem a gumigyártók lobbija, az eltérő keverékű és mintázatú darabok valóban nagymértékben befolyásolják az autó viselkedését, a tapadást, a fékezést, az úttartást. És amit még érdemes szem előtt tartani: mind a négy keréken le kell cserélni a gumikat, nem csak a hajtottakon!

Fotó: Volkswagen AG

A hűtő- és ablakmosó folyadékok

Nagyon fontos az ellenőrzése, és az, hogy fagyálló legyen, máskülönben repedhet a motorblokk is, ami drága mulatság. Egy füst alatt érdemes az ablakmosót is télállóra cserélni, és ha már a kilátásnál tartunk: az ablaktörlőlapátok ellenőrzése és szükség szerinti cseréje szintén elengedhetetlen. Ha a meglévő már kopott vagy csíkot húz, cseréljük!

Frissen, feltöltve

A zord időjárás az akkumulátort is megviseli, és az éjszaka megdermedt motor beindítása is sokkal nagyobb teher a számára. Télen ráadásul eleve több energiát használunk (ablak- és ülésfűtés, páramentesítés, ködlámpa stb.), ezért a nyáron még működő akku nem biztos, hogy a hidegben is képes lesz ellátni a feladatát. Árulkodó jel lehet, ha az első hidegebb napokon nem indul azonnal – ebből tudhatjuk, cserélni kell.

Fotó: Unsplash

Fényszórókkal nappal is

A felkészítés során ellenőrizzük a lámpákat is, hiszen télen többet autózunk sötétben!
Érdemes ebben az időszakban gyakrabban mosatni az autót, ez a fényszórók tisztasága és a fényezés megóvása szempontjából is hasznos. Javasolt továbbá a téli hónapokban napközben is felkapcsolt fényszórókkal autózni, láthatóságunkon sokszorosan javít.

Legyen a csomagtartóban!

Készítsünk be kislapátot, jégoldót az esetleges zárbefagyás orvoslására, vontatókötelet, jégkaparó helyett pedig, hogy a szélvédő összekarcolását elkerüljük, válasszunk jégoldó folyadékot vagy sprayt az üvegfelületekre.

Fotó: Volkswagen AG

Hasznos tanácsok

  • Szövetszőnyeg helyett tegyünk be gumit, amibe nem ragad és olvad bele a hó és a jég.
  • Az ajtók műanyag tömítését fújjuk le szilikonnal, hogy ne fagyjanak be!
  • Tegyünk nedvességelszívót az autóba, hogy ne fagyjon le belülről a szélvédő.
  • Éjszakára hajtsuk fel az ablaktörlőket, hogy ne fagyjanak rá az üvegre!
AMI MÉG ÉRDEKELHET