După călătoria cu trenul, și autocarul va fi gratuit în Spania!

Guvernul spaniol extinde și mai mult opțiunile de călătorii gratuite: sistemul va fi implementat în curând și pe autocarele care circulă pe distanțe mai lungi.

Foto: Daimler Media


În septembrie anul trecut, Spania a introdus posibilitatea călătoriei gratuite cu trenul pentru a reduce povara cauzată de creșterea costurilor. Iar din februarie, reducerile vor fi extinse și la autobuzele care circulă pe distanțe mai lungi.

Foto: Unsplash

Din septembrie anul trecut, pe majoritatea autobuzelor din Spania se poate călători cu o reducere de 50%, inclusiv pe cele care circulă pe distanța de 626 de kilometri dintre Barcelona și Madrid. În urma ultimei decizii a guvernului, aceasta și alte 41 de rute pe distanțe lungi și medii pot deveni chiar complet gratuite.

Sistemul va funcționa la fel ca în cazul transportului feroviar.

Foto: Unsplash

Oricine face cel puțin 16 călătorii într-o anumită zonă într-un an poate călători gratuit cu trenurile convenționale și cu o reducere de 50% pe liniile de mare viteză Avant. Pasagerii (reducerea se aplică tuturor, nu doar cetățenilor spanioli) trebuie să precizeze ruta pe care vor călători, să plătească un depozit între 10 și 20 de euro (în funcție de distanță), pe baza căruia vor primi un cod QR care le va servi drept bilet. Utilizatorul va primi depozitul înapoi dacă a călătorit de cel puțin 16 ori în următoarele 365 de zile între cele două terminale sau oriunde în acea zonă.

Sistemul a fost prelungit și pe anul 2023, iar din februarie va fi extins și la autobuzele de lungă distanță.

La început, a cauzat dificultăți faptul că multe persoane au rezervat locuri în avans, dar până la urmă nu au călătorit cu trenul respectiv. De aceea nu mai este posibilă anularea gratuită a călătoriei în ultimele 24 de ore dinaintea plecării, iar cine plătește de trei ori o asemenea penalizare, va fi automat exclus din sistem. Pe baza datelor ministerului spaniol de specialitate, aproape 2,5 milioane de bilete gratuite au fost emise în țară anul trecut.

SURSĂ:The Guardian

AMI MÉG ÉRDEKELHET