AC Future eTH, autocaravana parcă venită din filmele SF

Un start-up american a colaborat cu Pininfarina pentru o autorulotă futuristică.

Ilustrație: acfuture.com


O autorulotă electrică futuristică proiectată de Pininfarina își mută literalmente pereții și se transformă într-o mini-casă de lux la o simplă apăsare de buton. Dotată cu Starlink Internet, panouri solare pe acoperiș și un generator care produce apă din umiditate, aceasta oferă până la 7 zile în afara rețelelor de utilități.

Ilustrație: acfuture.com

Start-up-ul AC Future, cu sediul în California, a prezentat la CES din acest an un concept nebunesc de autorulotă electrică, proiectat în colaborare cu legendara casă de design italiană Pininfarina. Denumită eTH (electric transformer house), această creație inovatoare urmează o abordare foarte diferită față de RV-urile tradiționale. A fost proiectată pentru a funcționa ca o mini-casă de lux extensibilă, oferind mult spațiu interior și multe caracteristici și facilități futuriste. Descrisă ca o soluție de locuință mobilă care te va face "să te simți cu adevărat ca acasă oriunde am merge", eTH oferă o combinație perfectă de facilități de lux, tehnologie inteligentă și caracteristici ecologice.

www.youtube.com

Home on wheels, reimagined. Pininfarina and AC Future present eTH - Electric Transformer House
Autorulota electrică măsoară 6.096 mm lungime și 3.353 mm înălțime.

Cu toate acestea, ascunde un mic truc ingenios în mânecă. Punctul culminant al eTH este designul său cu pereți extensibili care deblochează până la 37 mp de spațiu de locuit în interiorul habitaclului. Extinderile laterale sunt foarte frecvente în cazul rulotelor de dimensiuni mari, iar pereții extensibili împărtășesc același concept. Dar aceștia se extind mult mai mult decât extensiile glisante tradiționale, deschizând mult mai mult spațiu interior.

Ilustrație: acfuture.com

Prin simpla apăsare a unui buton, autorulota trece în funcția "House Mode", în care lungimea crește la 8.839 mm, iar lățimea totală crește la 5.639 mm. Ca urmare, rulota se transformă într-o casă de 37 mp bine amenajată, cu toate facilitățile și caracteristicile necesare. O altă caracteristică interesantă a modelului eTH este cabina de pilotaj, care se poate transforma într-un birou de lucru datorită unui volan retractabil care poate fi ascuns în spatele tabloului de bord asemănător unei mese. Despre propulsie AC Future nu a dezvăluit foarte multe detalii, dar a lăsat să se înțeleagă că va exista o versiune electrică, una pe benzină, respectiv un sistem hibrid.

Ilustrație: acfuture.com

Conceptul eTH se concentrează, de asemenea, pe sustenabilitate și pe operabilitatea în afara rețelei. Un acoperiș retractabil cu panouri solare poate genera aproximativ 25 kWh de energie, în timp ce un sistem de generare a apei atmosferice poate converti umiditatea din aer în apă – compania susține că sistemul poate genera zilnic peste 49 de litri de apă curată. În plus, rulota beneficiază de conectivitate Starlink pentru internet prin satelit în deplasare. Datorită tuturor acestor elemente, eTH oferă șapte zile de capabilități în afara rețelelor de utilități. eTH este încă un concept, dar AC Future spune că ar putea intra în producția de masă cândva în al patrulea trimestru al anului 2025.

AMI MÉG ÉRDEKELHET