Doar 160 km îi lipsesc pentru a putea fi cea mai lungă autostradă continuă din lume

Treizeci de mii de kilometri sunt finalizați, dar îi lipsește chiar porțiune de legătură din mijloc, încă din anii 1970.

șosea în deșert
Foto: Unsplash


Autostrada Panamericană din Alaska până în Țara de Foc a început ca un proiect de infrastructură grandios, dar după o sută de ani este încă incompletă, lipsind aproximativ 160 de kilometri de drum la mijloc. Ecologiștii vor să o păstreze așa.

Există în derulare o dezbatere cu privire la care este cea mai lungă autostradă din lume. Recordul Mondial Guinness este deținut de Autostrada Panamericană, dar mulți contestă acest lucru. Hai să vedem de ce.

După cum relatează FLScience, ideea Autostrăzii Panamericane a fost lansată pentru prima dată de liderii americani în 1923, deși o idee similară, doar că sub forma unei căi ferate, a fost discutată la sfârșitul secolului al XIX-lea. Raționamentul oficial pentru acest proiect măreț, care urma să traverseze de la nord la sud întregul continent american, era de a reconcilia țări care fuseseră deseori inamice, dar încă de la început au existat suspiciuni că Statele Unite au făcut presiuni pentru construirea sa în primul rând pentru propriul beneficiu economic, inundând piețele din America Latină cu exporturile sale.

Foto: Shutterstock

CIRTEȘTE ȘI ASTA! EXCURSIE CU MAȘINA PRIN OREȘELE ITALIENE RENASCENTISTE!

În orice caz, un an mai târziu, 14 țări - Statele Unite, Argentina, Bolivia, Canada, Chile, Costa Rica, Columbia, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama și Peru - au semnat un tratat pentru crearea unei autostrăzi de 30.000 de kilometri între Alaska și cel mai sudic capăt al Argentinei. Însă construcția efectivă a fost foarte lentă, prima secțiune fiind inaugurată în Mexic abia în anii 1950. Deși președintele american Richard Nixon a promis finalizarea rapidă a acesteia în anii 1970, traseul este încă incomplet, lipsind un tronson de 160 de kilometri în Panama, care leagă America Centrală și America de Sud.

Statele Unite s-au angajat să îl construiască, dar nu a fost încă finalizat din cauza opoziției ecologiștilor care se tem pentru biodiversitatea din regiunea mlăștinoasă. În plus, milițiile înarmate și bandele de traficanți de droguri care operează în zonă ar reprezenta o amenințare serioasă la adresa construcției. Dacă secțiunile nordică și sudică vor putea fi conectate, Autostrada Panamericană ar putea doborî noi recorduri Guinness World Records. În prezent, cea mai lungă șosea continuă (adică fără secțiuni care lipsesc) este Autostrada 1 din Australia, cu o lungime de 14.500 de kilometri.

AMI MÉG ÉRDEKELHET