„Autostradă” oceanică subacvatică între Galapagos și Costa Rica

Liderii din America Centrală și de Sud se țin de promisiunea de a construi o „autostradă” nou-nouță – pentru fauna subacvatică!

Foto: Unsplash

Ecuador a creat o nouă arie protejată marină în jurul Insulelor Galapagos - a căror biodiversitate bogată a inspirat teoria evoluției lui Charles Darwin – pentru a extinde zona de protecție pentru speciile de animale migratoare pe cale de dispariție.

Foto: Unsplash

Extinderea rezervației marine cu 60.000 de kmp în jurul Insulelor Galapagos este primul pas într-un plan realizat de Ecuador cu alte țări din regiune, Columbia, Costa Rica și Panama, în timpul summitului COP26 din Glasgow în 2021, pentru a crea un coridor comun prin care speciile amenințate de criza climatică și pescuitul industrial să poată migra. Rezervația marină existentă din Galapagos, una dintre cele mai mari din lume, măsoară aproximativ 138.000 de kmp, iar noua zonă de conservare va avea 198.000 de kmp protejați. Noua zonă de protecție se numește „Hermandad”, adică „Frăție", și va permite și turiștilor să se bucure de frumusețea oceanului în așa fel încât să o păstreze și pentru generațiile viitoare.

Foto: Unsplash

Iar acesta este doar primul pas, noua arie protejată marină fiind doar o parte din planul mai mare de a crea o „autostradă” oceanică spre Insulele Cocos din Costa Rica - un traseu pentru migrare utilizat de milioane de țestoase și pești cartilaginoși - care va conecta în cele din urmă cele două situri din patrimoniul mondial UNESCO. Conform Reuters, aceasta va contribui, de asemenea, la protejarea mai multor specii pe cale de dispariție, inclusiv rechini-ciocan și rechini-balenă. Coridorul pacific tropical va trece prin apele țărilor Ecuador, Columbia, Panama și Costa Rica.

AMI MÉG ÉRDEKELHET