Tapasztalt sofőröknek is kihívást jelent autót vezetni a Föld leghidegebb városában!

Meglepődsz, milyen módszerekkel tartják működésben az autókat az Északi sarkkör közelében.

Fotó: Unsplash

A szibériai Jakutszkban a hőmérséklet akár -70 Celsius-fokig is lehűlhet. Az autóban lévő folyadékok már egyetlen éjszaka alatt megfagyhatnak, ezért specifikus módszerekkel kell felkészíteni a járműveket, hogy bírják a zord időjárást.

Jakutföld 250 ezres lakosú fővárosa Kelet-Szibériában, a Tujmaada völgyben, a Léna folyó bal partján fekszik, és a Föld legnagyobb városa, amely az örök fagy területén található. A világon ezen a területen a legszélsőségesebbek az éghajlati viszonyok: míg a februári átlaghőmérséklet –43,2 Celsius-fok, addig a júliusi középhőmérséklet 18,8 Celsius-fok. A járművek számára természetesen mindez nagyon megterhelő.

Fotó: Shutterstock

Shutterstock

A híres Krestyansky nevű piac egyik eladója – a levegő hőmérséklete itt -45 Celsius-fok körül volt

Az extrém hidegben a helyiek nagyon ügyelnek arra, hogy járművük jó állapotban legyen, emiatt kreatív praktikákat vetnek be.

Mivel a járművekben lévő folyadékok gyorsan megfagynak, ezért a tulajdonosoknak gázsugárral kell fűteniük az autó alját, amíg az olaj fel nem olvad. Emellett akadnak olyan sofőrök is, akik a hideg hónapokban a nap 24 órájában járatják az autó motorját. Emellett mindig tartanak megfelelő felszereléseket az autóban: meleg ruhákat, takarókat, és ételt.

Fotó: Shutterstock

A járművek Jakutszkban speciális hidegtűrő üzemanyagot igényelnek, hogy ne fagyjanak le, és a motor működőképes maradjon – a helyi benzinkutak ezzel a típusú üzemanyaggal is szolgálják ki a sofőröket. Sok autós használ motorfűtő-berendezéseket (blokkhűtőket), amelyek segítenek elkerülni a motorblokk lefagyását és megkönnyítik a hidegindítást. Akadnak, akik dupla szélvédőt helyeznek el, az ablakokra pedig vékony plexilapot ragasztanak, mások a teljes motort becsomagolják, vagy éppen a gyári hő- és zajszigetelést egészítik ki a kisebb hőveszteség érdekében.

Videón néhány módszer

www.youtube.com

How We Drive a Car at -50°C (-58°F) | Yakutia, Siberia
AMI MÉG ÉRDEKELHET