Rolls-Royce lucrează la un avion cu propulsie electrică

Conform planurilor, avionul complet electric Tecnam P-Volt va fi finalizat peste cinci ani.

Foto: Tecnam


Divizia producătoare de propulsoare pentru avioane a companiei Rolls-Royce și firma de aviaţie Tecnam își unesc forțele cu Widerøe – cea mai mare companie aeriană regională din Scandinavia, pentru a livra o aeronavă de pasageri complet electrică. Proiectul se extinde prin programul de cercetare de succes dintre Rolls-Royce și Widerøe în domeniul aviației sustenabile și parteneriatul existent între Rolls-Royce și Tecnam pentru alimentarea aeronavelor P-Volt complet electrice.

Foto: Tecnam

Programul va încerca să acopere toate elementele dezvoltării și livrării unei aeronave de pasageri complet electrice care ar putea fi folosită pe piața norvegiană din 2026. Datorită topografiei sale, Norvegia folosește pe scară largă aviația pentru conectivitate regională și are drept obiectiv ca toate zborurile interne să aibă zero emisii până în 2040.

Rolls-Royce își va aduce expertiza în propulsie și sisteme de alimentare, Tecnam va oferi capacități de proiectare, fabricație și certificare a aeronavelor. Misiunea lui Widerøe va fi să se asigure că toate competențele și cerințele unui operator de linie aeriană sunt puse la dispoziție pentru intrarea în funcțiune în 2026.

Foto: Tecnam

Înainte de pandemie, Widerøe oferea în jur de 400 de zboruri pe zi folosind o rețea de 44 de aeroporturi, unde 74% din zboruri au distanțe mai mici de 275 km. Cele mai scurte durate de zbor sunt cuprinse între 7 şi 15 minute. Dezvoltarea avioanelor complet electrice va permite oamenilor să călătorească într-un mod sustenabil și va îndeplini ambiția Widerøe de a efectua primul său zbor complet electric până în 2026. Conceptul P-Volt complet electric se bazează pe modelul Tecnam P2012 cu 11 locuri. Acesta s-a dovedit a fi ideal pentru decolări și aterizări scurte pe rutele din coasta de nord și de vest a Norvegiei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET