De ce unele companii aeriene au reguli stricte privind barba piloților?

Există cel puțin un grup de oameni de pe planetă care nu pot să se bucure de tendința din moda masculină de a purta barbă: piloții de avion.

Foto: Shutterstock


Deși nu există o regulă oficială a Administrației Federale a Aviației (FAA) care să dicteze dacă piloților de linie li se permite să își lase barbă, există o regulă nescrisă în acest sens în industrie, iar mulți transportatori comerciali au propriile orientări. De ce? Deoarece un studiu FAA din 1987 a arătat că "eficiența măștii de oxigen este redusă de prezența părului facial".

Conform studiului, părul poate împiedica dispozitivul să se etanșeze corect, ceea ce înseamnă că între 16% și 67% din oxigen se poate scurge din mască în cazul purtătorilor de barbă - suficient pentru a pune în pericol pilotul și pasagerii săi. În plus, în mod puțin ciudat, FAA a concluzionat că măștile de oxigen "nu pot fi fixate rapid" de către "persoanele cu barbă".

Aceste constatări nu s-au tradus însă într-o regulă fermă.

Foto: Shutterstock

"Nu avem nicio prevedere - cum ar fi o reglementare privind bărbieritul complet - dar multe companii aeriene au politici care cer piloților să nu aibă barbă sau doar una scurtă, pentru a se asigura că măștile de oxigen se potrivesc perfect în cazul în care sunt necesare", a declarat un purtător de cuvânt al FAA pentru Thrillist.

Singura cerință a FAA este ca "măștile de oxigen să fie funcționale".

Companiile aeriene însele sunt cele care duc problema mai departe. American Airlines are o interdicție pentru "piloții cu păr facial" în timp ce sunt "în serviciu activ", interdicție pe care un purtător de cuvânt a subliniat de două ori că este din motive de siguranță. La Delta Air Lines, sunt permise mustățile mici și îngrijite care se termină la colțul buzelor, precum și perciunii care nu depășesc jumătatea urechii. Niciun fir de păr nu poate acoperi zona bărbiei sau a obrajilor.

Foto: Shutterstock

În 2022, British Airways și-a actualizat îndrumările privind aspectul și ținuta personalului, pentru a permite echipajelor de zbor de toate genurile să poarte machiaj și chiar piercing-uri, astfel încât toată lumea să poată "să fie îndrăzneață, să fie mândră de sine". Cu toate acestea, ordinele tradiționale ale echipajului BA cu privire la părul facial au fost: "Dacă se poartă, bărbile trebuie să fie scurte, bine tunse și stilul lor trebuie să fie compatibil cu designul măștii de oxigen de pe aeronava pentru care membrul echipajului este calificat". Poate că te întrebi cum se pot asigura pasagerii că părul lor facial este compatibil cu măștile care salvează vieți, dar, deoarece pasagerilor nu li se cere să fie activi în timpul zborurilor, regula privind eficiența măștilor și bărbile nu li se aplică.

AMI MÉG ÉRDEKELHET