Atenție la turbulențe – au fost clasate cele mai agitate călătorii cu avionul!

Zborurile deasupra Chinei și Japoniei sunt cele mai susceptibile de a întâmpina turbulențe.

Avion în aer
Foto: Shutterstock


Pentru majoritatea călătorilor, turbulențele reprezintă cea mai înfricoșătoare și mai neplăcută parte a zborului. Fenomenul nu este neobișnuit, dar este de înțeles că e o experiență înfricoșătoare. Să vedem unde este cel mai probabil să întâlnești turbulențe.

Turbulențele apar cel mai adesea atunci când două mase de aer cu viteze diferite intră în contact - chiar și atunci când cerul pare senin. De fapt, se numește turbulență orice mișcare de aer, care, din cauza schimbărilor de viteză și direcție mișcă brusc aeronava. Cei mai mulți călători s-au confruntat aproape sigur cu turbulențe ușoare, dar probabilitatea unor cazuri cu adevărat (și la propriu) agitate este destul de mică: un raport estimat de 50.000 la unu.

Foto: Shutterstock

În astfel de cazuri, este important să porți centura de siguranță pentru a evita posibilele răni cauzate de lovituri. De asemenea, The Independent sfătuiește că poți evita senzația de turbulență dacă alegi locuri apropiate de aripa și de centrul de greutate a avionului, unde șansele de zdruncinături sunt cele mai mici. De asemenea, scaunele apropiate de botul aeronavei sunt o alegere bună, deoarece partea din față a avionului este mult mai puțin expusă la vânt decât cea din spate.

UNDE SUNT CELE MAI FRECVENTE TURBULENȚE?

Foto: Shutterstock

Site-ul de predicție a turbulențelor Turblia analizat aproximativ 150.000 de zboruri înainte de a întocmi un clasament al celor mai turbulente rute anul trecut. Acesta a clasat călătoria dintre capitala chiliană Santiago și Aeroportul Internațional Viru Viru din Bolivia ca fiind cea mai turbulentă, iar a doua cea mai agitată rută a fost cea dintre Almaty din Kazahstan și Bishkek Road din Kârgâzstan. Șase rute către Japonia și/sau China au intrat în Top 10, iar în Europa zborurile între Milano și orașele elvețiene sunt cele mai susceptibile de a suferi turbulențe severe.

LISTA DE TOP a rutelor cu Turbulențe

  1. Santiago de Chile-Santa Cruz (Bolivia)
  2. Almati (Kazahstan)-Bișkek (Kârgâzstan)
  3. Lanzhou (China)-Chengdu (China)
  4. Nagoya (Japonia)-Sendai (Japonia)
  5. Milano (Italia)-Geneva (Elveția)
  6. Lanzhou-Xianyang (China)
  7. Osaka (Japonia)-Sendai
  8. Xianyang-Chengdu
  9. Xianyang-Chongqing (China)
  10. Milano-Zurich (Elveția)
AMI MÉG ÉRDEKELHET