Látványos fotókon a vadvilág – erdélyi siker a magyarországi „Az év természetfotósa” versenyen

Magyarországon immár 30. alkalommal írták ki a „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022” pályázatot.

Fotó: Szabó Irma

Potozky László, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány igazgatója kategóriagyőzelmet szerzett a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt rangos megmérettetésen.


Fotó: Daróczi Csaba

Az év természetfotójának Daróczi Csaba A halak csillagképe című felvételét választották a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által kiírt „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022” versenyen, egyben ő nyerte el Az év természetfotósa díjat is. Ez utóbbit hetedik alkalommal érdemelte ki, és immár ötödik alkalommal fűződik a nevéhez a legjobb a fotó. Emellett számos kategóriagyőzelmet ért el az idők során. A mostani győztes fotóját akkor készítette, amikor az év elején pótolták a soltvadkerti tó lecsökkent vízszintjét, a beáramló friss vízre pedig rengeteg hal gyűlt össze.

Fotó: Potozky László

Potozky László Duna-deltában készült, Búbos viadal című fotója az első helyen végzett A madarak viselkedése elnevezésű kategóriában. A környezet védelmét és a közösségek fejlesztését támogató csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány igazgatója szenvedélyes hobbifotós. (Az alapítvány és a MOL Románia idén immár 16-ik alkalommal hirdette meg a közösen a Zöldövezet projektet). Díjnyertes felvétele Vadu helység közelében készült, 2022 áprilisában, ahol a párzási időszakban ádáz harcot vívnak a búbos bankák. Az Ősz és tél mezsgyéjén című felvétele harmadik lett a Tájak kategóriában. Potozky Lászlónak nem ez volt az első sikere az idén: egy tető alatt megbúvó bagoly fényképével második helyet szerzett a Városi kategóriában a 2022-es Év madárfotósa nemzetközi versenyen.

Fotó: Potozky László

Ősz és tél mezsgyéjé

A korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb hagyományokkal bíró természetfotós pályázata ezúttal is izgalmas versengést hozott. A pályázatra 3533 érvényes kép érkezett 197 szerzőtől. Az értékes szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 49 fotós 120 műve versengett a 15 különböző kategóriában. A díjakat a Magyar Természettudományi Múzeumban adták át, ahol megnyílt a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállítás, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállított, Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet is.

Válogatás a díjazott fotók közül

Fotó: Pintér Csaba

Vörös riasztás


Fotó: Kolodziej Kai

Harcoló óriások


Fotó: Daróczi Csaba

Fabarlang


Fotó: Kártyás Gergő

Vonalkód


Fotó: Potyó Imre

Gombostű


Fotó: Vizler Csaba

Tükröm


Fotó: Tóth László

Téli rajz


Fotó: Litauszki Tibor

Áthúzás


Fotó: Daróczi Csaba

Esküvői vendég


Fotó: Szakolczai Krisztina

A róka és a cankó meséje


AMI MÉG ÉRDEKELHET