A COVID-oltás lehetséges hatásai az utazásra

A járványhelyzettel kapcsolatos rendelkezések lazítása nagyban függ az oltásoktól, így a vakcina az utazásokra is nagy hatással van.

Fotó: Unsplash

Ha lesz oltás, mentesülünk a karantén alól? Ki, hol és milyen oltási igazolást fogad majd el? Rengeteg a kérdés – amire már van válasz, azt most megosztjuk.

A világ országaiban különböző szinten áll a védekezés, de vannak olyan államok, ahol már több millió embert beoltottak, így a turisztikai szektor vezetői és a légitársaságok is elkezdtek dolgozni azon, miként lehetne újra beindítani a turizmust a védett utazók számára.

Korábban voltak olyan elképzelések, hogy egyfajta COVID-igazolványt kaphatnak azok, akik pár hónapon belül már átestek a betegségen, hiszen az ő szervezetük is nagyjából annyi ideig lesz védett egy újabb koronavírus-fertőzés ellen, mint a beoltottaké. Jelen pillanatban 3 és 9 hónap közé teszik a védettség időtartamát az oltástól vagy a pozitív COVID-teszttől számítva, ám ezek még csak becslések – a betegség és az oltás utóhatásairól sem rendelkezünk elegendő információval.

Ki kap igazolványt?

Fotó: Unsplash

Ahhoz, hogy újra szabadon lehessen utazni, minél több embert kell beoltani világszerte, és ahogyan az utasoktól, úgy az idegenforgalmi dolgozóktól is elvárható, hogy védettek legyenek, és ne terjesszék a vírust.

Először a Singapore Airlines jelentette be, hogy összes alkalmazottja megkapta a védőoltást.

Az ausztrál Quantas is elkezdte beoltatni az alkalmazottait, ám leszögezték, hogy nemzetközi járataikra csak az oltási igazolással rendelkező utasokat engedik majd fel.

A WHO és egyéb egészségügyi szervezetek egyértelművé tették, hogy az utazás nagyban növeli a fertőzésveszélyt, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy időbe telhet, mire mindenki hozzáfér az oltáshoz, miközben az utazás elhalasztása nem várható el mindenkitől. Az oltás megkezdése egyelőre amúgy nem futtatja fel az utazásokat, hiszen mindenhol az időseket és az egészségügyben dolgozókat részesítik előnyben. Akár fél-egy év is eltelhet, mire a fiatalabb, aktív személyek is megkaphatják az oltásaikat, eltelhet akár fél-egy év is. A gyerekes családi nyaralások az idén még az oltások felfutásával sem lesznek könnyen megoldhatóak, hiszen a fiatalkorúak számára nem engedélyezett a vakcina: így továbbra is csak karantén vagy önköltséges COVID-tesztelés terhe mellett mehetnek a családok vakációzni.

Diszkrimináció vagy óvatosság?

Fotó: Instagram

Eddig csak a Quantas tett egyértelmű kijelentés arról, hogy a nemzetközi járataikon csak oltási igazolással lehet majd repülni, a többi nemzetközi légitársaság még kivár. Az ACI (Nemzetközi Reptértanács) és a IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) azt szeretnék, ha a repterek választhatnának, hogy helyben tesztelnek vagy oltási igazolást kérnek az utasoktól. Mindkét megoldásnak megvan a maga rizikófaktora, viszont az oltási követelmény rengeteg utast visszatarthat. A reptéri tesztelés így még jó ideig velünk marad, ha biztonságosan szeretnénk utazni és szeretnénk a betegség terjedését megfékezni. A IATA egészségügyi tanácsadója azt kérte, hogy a kormányok és a légitársaságok dolgozzanak ki közös, egységes reptéri tesztelési protokollt. Ezzel az utasok számára is egyszerűbb és átláthatóbb lenne a rendszer és eltörölhetővé válna a beutazási karantén-kötelezettség is.

Az oltási igazolás, a vakcinák kötelezővé tétele amúgy sem új keletű, számos ország évtizedek óta elvárja, hogy a hozzájuk érkező turisták beadassanak maguknak bizonyos védőoltásokat – például a sárgaláz és malária ellen. Ha tehát 2021-ben utazni szeretnénk, még korlátozásokra, tesztelésekre és karanténra kell számítanunk, de ahogy egyre előrehaladottabb lesz a világszintű oltás, annál nagyobb enyhítésekre számíthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET