Továbbfejlesztett dizájnnal és technológiával érkezik a Skoda bestsellere

A cseh gyártó bemutatta az Octavia felfrissített változatát.

Fotó: Skoda

A cseh márka bestsellere enyhe külső változtatásokat és továbbfejlesztett technológiát kap. A motorválaszték kezdetben benzines és dízel változatokból áll, a jövőben pedig plug-in hibrid verzió várható. Emellett a teljesítményre összpontosító Octavia RS immár csak benzinmotorral kapható, igaz, megnövelt teljesítménnyel.

Fotó: Skoda

A Skoda Octavia negyedik generációja 2019-ben mutatkozott be, így itt volt már az ideje a modellfrissítésnek. A külső változások középpontjában a komplexebb fényszórók - opcionálisan Matrix "Crystallinium" LED technológiával rendelhetők - és az áttervezett lökhárítók állnak, magasabb oldalsó légbeömlőkkel. A Skoda tervezői a hátsó lökhárítót is újrahangolták, és új megjelenést kaptak a LED-es hátsó lámpák is.

Fotó: Skoda

Belül az Octavia mostantól alapfelszereltségként 10 colos digitális műszerfallal és 10 colos központi infotainment-kijelzővel rendelkezik, utóbbi opcionálisan nagyobb, 13 colos érintőképernyőre cserélhető. A biztonsági felszereltséget a legújabb asszisztensrendszerekkel frissítették, köztük olyan kifinomult funkciókkal, mint a hamarosan elérhető távirányításos parkolás, valamint a mesterséges intelligencián alapuló Chat GPT hangasszisztens.

Fotó: Skoda

A teljesítményorientált Skoda Octavia RS optikailag is kiemelkedik a sportosabb lökhárítóknak köszönhetően, amelyek elöl háromszög alakú légbeömlőkkel, hátul pedig dupla kipufogóvégekkel rendelkeznek. A belső tér az első sportüléseknek, a bőrkárpitozásnak, a kontrasztos piros öltéseknek, a karbon stílusú díszítéseknek, az alumínium pedáloknak és az RS márkájú három küllős kormánykeréknek köszönhetően áraszt dinamikusabb hangulatot. Elődjével ellentétben, amely benzines, dízel és plug-in hibrid változatban is elérhető volt, az új RS csak egy motorválasztékkal érkezik.

A 2,0 literes benzines erőforrás megnövelt, 265 lóerős maximális teljesítményt nyújt.

Az Octavia eddigi legerősebb motorjához egy 7 fokozatú DSG automata sebességváltó társul, amely az elektronikusan vezérelt, korlátozott csúszású differenciálművön keresztül továbbítja az erőt az első kerekekhez. A sportfutómű a többi változathoz képest 15 mm-rel alacsonyabban ül.

Fotó: Skoda

A motorválaszték összesen két 1,5 TSI benzinmotorból (opcionálisan mild-hibrid technológiával is rendelhetők), két 2,0 TSI benzines erőforrásból és két dízelegységbőll áll - a teljesítményszint 115 és 265 lóerő közötti. A 204 lóerős 2.0 TSI motor egy későbbi időpontban kerül forgalomba, és alapfelszereltségként összkerékhajtással lesz felszerelve. Az új Skoda Octaviát a jövőben egy továbbfejlesztett plug-in hibrid konfigurációval is kínálják majd, jelentősen megnövelt elektromos hatótávolsággal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET