Sétálj be az alvó vulkánba! Vár az Algar do Carvão!

Az Azori-szigeteken található Európa egyetlen olyan vulkánja, amelyet belülről is megnézhetünk.

Fotó: Pixabay

Az Algar do Carvão egy igazi geológiai csoda. Egyediségének köszönhetően nemzetközi hírnévre tett szert, ma már az Azori-szigeteki Geopark része, és nemcsak turisztikai, hanem tudományos jelentősége is van. A barlangban alkalmanként koncerteket is rendeznek, az akusztikája ugyanis kiváló az azoriak körében egyébként is nagyon kedvelt visszhangos zenéhez.

Fotó: Shutterstock

Az Azori-szigetek valóban sokat kínálnak: festői falvakat, fürdésre alkalmas, meleg vizű krátertavakat, gyönyörű virágokat és szépen gondozott teaültetvényeket. Külön figyelmet érdemelnek a kék virágú hortenziákból álló embermagasságú kerítések. Az óceán gazdag ökoszisztémája ezt a különleges hangulatú szigetcsoportot az egyik legérdekesebb búvárcélponttá teszik. Nem véletlen, hogy

2016-ban a National Geographic az Azori-szigeteket választotta a Föld legszebb helyének.

A kellemes szubtrópusi klíma miatt sok turista az Azori-szigeteken tölti a karácsonyi és az újévi időszakot. A legtöbben júliusban és augusztusban érkeznek, de még főszezonban is sokkal kevesebben vannak, mint a többi európai szigeten. Az Azori-szigetek természeti szépségeinek felfedezésére május, június, szeptember és október a legalkalmasabb hónapok.

Fotó: Shutterstock

Terceira a szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, legérdekesebb látnivalója pedig egy nem mindennapi barlang – pontosabban fogalmazva egy évezredek óta kialudt vulkán kürtője. Az Algar do Carvão 583 méter tengerszint feletti magasságban található, és közvetlenül kapcsolódik a Guilherme Moniz vulkán kalderájához. Az egykori tűzhányó tökéletes lávacsövet hagyott maga után.

A felszínhez képest több mint 90 méter mélységbe sétálhatunk le, miközben megcsodálhatjuk a láva által létrehozott képződményeket.

A barlangrendszerben gyönyörű cseppkövek és bámulatos endemikus fauna alakult ki, a kürtő alján, azaz a vulkán gyomrában pedig kristálytiszta vizű tavakat láthatunk. A kialudt vulkán egész évben látogatható, a mintegy 30 perces túra teljesen biztonságos és a megfelelő cipőn és ruházaton kívül nem igényel semmilyen különleges felszerelést. Egyszerre legfeljebb 150 fő tartózkodhat a barlangban, a jegyet nem kell előre lefoglalni, a bejáratnál személyesen is megvehető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET