Vești bune pentru călători – UE vrea să interzică taxele pentru bagajele de mână pe avioane

Pasagerii aerieni sunt pe cale să primească o veste îmbucurătoare, deoarece Parlamentul European va vota o rezoluție care să includă bagajul de mână pe lista "obiectelor indispensabile".

Foto: Shutterstock


Deputații europeni au constatat că diferitele reguli ale companiilor aeriene privind bagajele permise generează taxe ascunse și fac mai dificilă compararea transparentă a prețurilor. Dacă votul va trece în plen, companiile aeriene nu vor mai putea percepe taxe pentru obiectele care pot fi transportate în cabină și care pot fi depozitate fără a crea probleme de securitate sau de spațiu pentru ceilalți pasageri.

Rezoluția Parlamentului European vine după o lună august dezastruoasă în Spania, în care mai multe companii - printre care Ryanair, Vueling, Easyjet și Volotea – au fost amendate pentru că au taxat bagajele de mână.

În 2014, Curtea de Justiție a UE a decis că bagajele de mână trebuie să fie gratuite, însă până acum companiile aeriene nu au respectat această cerință și impun acum tot mai multe restricții.

Foto: Shutterstock

Parlamentul European dorește ca greutatea și dimensiunile pentru bagaje să fie standard pentru toate companiile aeriene, punând astfel capăt regulilor fiecărei companii aeriene cu privire la ceea ce consideră că este permis ca bagaj de mână. De asemenea, acestea vor trebui să își schimbe practicile în ceea ce privește informațiile oferite pasagerilor atunci când furnizează date precum prețul sau ora zborului, UE cerând companiilor aeriene să fie mai transparente în această privință. Rezoluția va fi supusă la vot într-o viitoare ședință plenară a Parlamentului European.

AMI MÉG ÉRDEKELHET