Még mindig sok helyen van érvényben a bal oldali közlekedés – de miért?

A bal oldali közlekedés hagyománya.

Fotó: Shutterstock

Még Európában sem Nagy-Britannia az egyetlen ország, ahol a járművek az út bal oldalát használják, más földrészeken pedig jóval gyakoribb ez a szabály. A látogatók számára viszont sokszor gondot okoz, hogy számos, turisztikai szempontból népszerű országban is baloldali közlekedés van.

A bal oldali közlekedés kialakulása még a motorok megjelenése előtti időkre és gyakorlati okora vezethető vissza. Az utakon ekkor elsősorban lovon vagy lóvontatta eszközökön közlekedtek az emberek – és mivel többségük jobbkezes, így a lovasok és kocsisok főként jobb kézzel forgatták fegyvereiket, amelyekkel szükség esetén védekeztek a rájuk támadókkal szemben. Ezért volt előnyösebb az út bal oldalán haladniuk, és ezen a szokáson sok helyen az autó feltalálása sem változtatott.

Fotó: Shutterstock

A bal oldali közlekedéshez szokott sofőrök szerint ez a fajta szabályozás növeli a láthatóságot, valamint nagyobb biztonságot nyújt balra kanyarodáskor és előzéskor. A negatívumai közé sorolják a nagyobb balesetveszélyt, mivel a turisták többsége nincs hozzászokva a szabályaihoz, anyagi szempontból pedig az erre kialakított járműveknek magasabbak az importköltségei.

Ugyanakkor a nemzetközi trendek az egységesítés, a jobb oldali közlekedés standardizálása felé mutatnak, amelynek éppen a jóval nagyobb elterjedtsége a legnagyobb előnye – így az utazók számára is megkönnyíti az alkalmazkodást.

Fotó: Pixabay

Mivel főként a Brit Birodalom révén terjedt el, elsősorban az egykori brit gyarmatokon, összesen 61 országban van ma is érvényben. Több helyen a nemzeti kulturális örökség részének tekintik, és mivel a jobb oldali közlekedésre való átállás bonyolult és költséges, maradnak a megszokottnál.

Íme a lista: Anguilla, Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Banglades, Barbados, Bermuda, Bhután, Botswana, Brunei, Cook-szigetek, Dél-afrikai Köztársaság, Dominikai Köztársaság, Fidzsi-szigetek, Grenada, Guyana, Hongkong, India, Indonézia, Írország, Jamaica, Japán, Kelet-Timor, Kenya, Kiribati, Lesotho, Makaó, Malajzia, Malawi, Mauritius, Málta, Montserrat, Mozambik, Nagy-Britannia, Namíbia, Nauru, Nepál, Niue, Norfolk, Pakisztán, Pápua Új-Guinea, Pitcairn-szigetek, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Seychelle-szigetek, Srí Lanka, Szent Ilona, Szingapúr, Szváziföld, Tanzánia, Thaiföld, Tonga, Trinidad és Tobago, Turks és Caicos-szigetek, Tuvalu, Uganda, Új-Zéland, Zambia, Zimbabwe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET