Állatbarát bálnales Izlandon

Izlandon már úgy leshetünk meg állatokat, hogy azzal nem ártunk az élőlényeknek és a természetes környezetnek.

Fotó: Getty Images


Az állatvédők nem tartják etikus megoldásnak az állatok kukkolását, de egyre többen látják be, hogy csakis olyan módon érdemes a élőlényeket megkörnyékezni, ami nem okoz stresszt az állatnak és nem károsítja a környezetüket sem. Izlandon, Húsavíkban már lehetőség van erre.

Fotó: Getty Images

Húsavíkból indulnak a bálnanéző hajók

Az izlandi halászfaluból indulnak a túrák, hiszen ezt a környéket nagyon szeretik a hosszúszárnyú bálnák. A városka pont Reykjavíkkal átellenben van a szigeten, tehát egy kicsit utaznunk kell a fővárosból, hogy elektromos hajókról megnézzük a tenger legnagyobb emlőseit. A húsavíkiak rajongását a bálnák iránt mi em bizonyítja jobban, hogy a városban Bálnamúzeum is működik, ahol egész évben interaktív kiállítások várják a turistákat.

Fotó: Getty Images

A 30 tonnás, hatalmas állatokat eddig elriasztották a hangos hajók, a modern, elektromos meghajtású vízi járművek azonban csendesen siklanak a vízen. Egy-egy ilyen hajóra egyszerre 50 kíváncsi utas is felszállhat, akiknek természetesen nem kell csendben maradniuk, elég, ha azzal védik a környezetet, hogy elektromos hajóra vesznek jegyet. A kikötőből eddig is hajóztak ki nagy vitorlások, de ha nincs megfelelő szél, akkor nem jutnak el a bálnák által kedvelt mély vízekig, így a természetbarát vitorlások nem jelentenek biztos megoldást a kíváncsi turistáknak.


AMI MÉG ÉRDEKELHET