Taxiuri electrice pe apă... din bambus

Ideea progresivă a studioului de design Duffy London ar revoluționa transportul pe apă.

Foto: Duffy London

Criza climatică aduce noi provocări pentru toate sectoarele. O companie engleză de design vrea să modernizeze transportul fluvial folosind materiale tradiționale.

Biroul de inginerie britanic Duffy London a proiectat un vehicul fluvial din bambus pentru 15 persoane, alimentat cu energie solară: nava este numită Hari Pontoon și are o viteză maximă de 20 de noduri (circa 37 km/h). Taxiul fluvial care combină tehnicile moderne cu prelucrarea tradițională a bambusului este pe deplin ecologic și sustenabil. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Barca este realizată prin tăiere cu laser, în timp ce bambusul este prelucrat cu o metodă veche de mai multe mii de ani; în plus, se străduiesc să producă cu emisie poluantă minimă.

Motorul electric de 60 CP al vehiculului realizat în proporție de 98% din bambus este alimentat de un pachet de baterii litiu-ion cu o capacitate de 33 kWh, la rândul său încărcat prin panouri solare.

Foto: Duffy London

Hari Pontoon este gândit ca alternativă la bărcile cu motor pe benzină, și prima oară va fi testat în arhipelagul indonezian. Construite împreună cu organizația non profit Living Waters, primele taxiuri pe apă vor fi puse în funcțiune pe mica insulă Nusa Penida, fiind folosite ca vehicule private ale unui hotel ecologic aflat în construcție. Un număr mare de locuitori din Indonezia depind de transportul pe apă, foarte poluant în prezent.

Hari Pontoon va însemna o soluție ieftină, simplă și ecologică, care în viitor poate fi folosită în orice punct al lumii, chiar și în metropole ca Paris, Amsterdam sau Londra, unde transportul pe apă face parte din viața de zi cu zi.

Foto: Duffy London


Foto: Duffy London


Foto: Duffy London


Foto: Duffy London


Minunile naturale din Nusa Penida:

youtu.be

NUSA PENIDA (4K) - MOST BEAUTIFUL PLACE IN BALI
AMI MÉG ÉRDEKELHET