BeachBot, un robot cu AI, care curăță mucurile de țigări de pe plajă

Antreprenorii Edwin Bos și Martijn Lukaart au construit un robot mobil pentru curățarea plajelor, care detectează și colectează mucurile de țigară din nisip.

Foto: TechTics


Denumit BeachBot – BB pe scurt – robotul folosește camere pentru a detecta prin nisip mucul de țigară pe care apoi îl preia folosind un sistem sofisticat de prindere, care se mișcă 3D. De asemenea, robotul utilizează inteligența artificială (AI) pentru a găsi mucurile de țigară și pentru a învăța cel mai bun mod de a le colecta.

Algoritmul de detecție bazat pe AI a fost creat de TechTics, firma celor doi ingineri olandezi, împreună cu studenți de la Universitatea de Tehnologie din Delft, care au folosit Microsoft Trove, o aplicație care conectează dezvoltatorii de AI cu fotografii din întreaga lume pentru a alimenta robotul cu milioane de imagini de țigări pentru ca acesta să le recunoască.

Foto: TechTics

Folosind învățarea automată, BB poate decide ce să ridice, împiedicând robotul să provoace daune prin îndepărtarea altor obiecte, precum cochilii. În afară de selectivitate, învățarea automată permite și mai multă flexibilitate, deoarece robotul poate învăța și colectarea altor tipuri de deșeuri dăunătoare.

Mucurile de țigări se descompun în 14 ani și au devenit „cea mai frecventă formă de obiect personal găsit pe plaje", potrivit unui studiu din 2019 din Brazilia. Pline de microplastice și substanțe chimice, acestea sunt „foarte toxice", potrivit unui studiu din februarie realizat de oameni de știință din guvernul SUA, care au constatat, de asemenea, că aceasta reprezintă o problemă majoră a deșeurilor periculoase.

BeachBot – video

www.youtube.com

Cigarette butts have finally met their nemesis: BeachBot, an AI-enabled robot
AMI MÉG ÉRDEKELHET