Bulinegyedből zöldövezet – új arculatot kap a bécsi Duna-sziget

13 ezer négyzetméter zöldterület lesz a Sunken City bulihelyből – a modern, akadálymentesített parkban mindenki jól szórakozhat majd.

Illusztráció: Mostlikely

Aki járt már a bécsi Duna-szigeten, az valószínűleg belefutott már a Reichsbrückénél a Sunken City lokáljaiba, amelyek főleg este telnek meg élettel. A bulinegyed bárjai és lokáljai a 80-as években vették birtokba az árvízvédelmi célból létrehozott Duna-sziget középső részét, a működtetők bérleti szerződése azonban 2022-ben lejár...

Fotó: Shutterstock

Így néz ki most az elhanyagolt Duna-sziget, ezt alakítják át majd

Mivel a több mint negyven éves árvízvédelmi infrastruktúra felújításra szorul, Bécs városa úgy döntött, hogy ezzel párhuzamosan megújítja a területet és egy újabb – mindenki számára hozzáférhető, szabadidős és pihenőövezetet hoz létre a bécsieknek. Így hamarosan újabb, mindenki számára hozzáférhető szabadidős- és pihenőhellyel gazdagodik Bécs. A Neue Donau jobb partján, a Duna-szigeten ugyanis megújul a kedvelt esti bulihely, a Sunken City.

Illusztráció: Mostlikely

A pályázatot még tavaly írták ki a területre, a felhívás szerint olyan természetközeli helyet szeretnének a Duna-parton, ahol megmaradnak a szórakozási lehetőségek, persze fogyasztási kötelezettség nélkül. Ettől még lesznek vendéglátóhelyek, de a cél az volt, hogy a parkba azok is kilátogassanak majd, akik szeretnének csak sétálni, vagy piknikezni a füvön.

Illusztráció: Mostlikely

A pályázat zsűrije a Mostlikely Architecture & Common Space Team tervei győzték meg, amelyek különböző funkciójú területeket ötvöznek a „Soul-Mind-Body” elvét szem előtt tartva. A Donaversumnak nevezett városrész látványtervei nagyon meggyőzőek: elegendő pihenőhely, megfelelő infrastruktúra, bicikliutak, sétányok, kreatív megoldások is helyet kaptak a modern parkban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET