3 orașe europene pentru un city break memorabil

Europa are o mulţime de orașe care pot reprezenta destinaţia perfectă.

Foto: Shutterstock

Nu sunt metropole faimoase și luxoase, dar se află în apropiere de țara noastră, sunt accesibile cu mașina sau cu avionul într-un weekend prelungit și ascund comori pline de farmec... Iată 3 orașe perfecte pentru un city break reușit!

​Triest

Foto: Pixabay

Odată cu aderarea Sloveniei la Uniunea Europeană şi deschiderea graniţelor, orașul italian Triest, înconjurat de ţara vecină, a redevenit locul de întâlnire a diferitelor culturi din zonă. Începând cu secolul al 14-lea și până la Primul Război Mondial, orașul s-a aflat sub dominație austriacă, fiind cel mai important port al Imperiului Habsburg. În secolele 18 și 19, a fost considerat „salonul vienez de pe malul mării”, întrunind culturile diferitelor popoare care locuiau aici: italieni, croaţi, evrei, nemți și greci. Trieste oferă și astăzi o paletă de contradicții: palatele impunătoare, construite pe vremea austriecilor și monumentala piață centrală grandioasă contrastează cu faleza degajată.

Majoritatea atracțiilor turistice pot fi vizitate într-o plimbare pe jos sau cu bicicleta.

Merită văzut teatrul roman, catedrala de pe dealul San Giusto, sinagoga, după care ne putem odihni pe malul canalului principal Canal Grande. O călătorie cu tramvaiul poate fi o adevărată aventură, deoarece linia Opicina se întinde pe o distanță de 5 km, urcând la 300 de metri deasupra nivelului mării. Nu trebuie ratat nici castelul Miramare, construit pentru familia regală la 8 km de oraș, care pare a fi desprins din povești.

​Sarajevo

Foto: Unsplash

Deşi amintirea războiului din Bosnia este încă vie, oraşul care a suferit enorm între 1992 şi 1995 îşi arată din nou vechea faţă. Patrimoniul arhitectural şi cultural al unei istorii formate de patru grupări religioase (romano-catolice, ortodoxe, musulmane şi evreieşti) creează şi azi o atmosferă unică, Sarajevo fiind unul din puţinele oraşe ale lumii unde pe parcursul câtorva sute de metri regăsim locuri sacre ale tuturor celor patru religii. Din peisaj se disting pietrele de mormânt albe ale cimitirelor musulmane şi moscheele din diferitele cartiere, dintre care cea mai mare este cea din centru, Gazi Husrev.

Viaţa din pieţele oraşului este mereu animată, localnicii fiind prietenoşi.

Pe străduţele înguste ale vechiului centru otoman (Stari grad) sunt multe magazine şi restaurante care atrag entuziaştii, oferind specialităţi locale – mirosul de narghilea, cardamom şi cafea este pretutindeni. Câteva sute de metri mai încolo, centrul istoric cu atmosfera Monarhiei Habsburgice (Fehradija) vine cu un mediu mult diferit.

​Belgrad

Foto: Shutterstock

Trecutul, prezentul şi viitorul este prezent simultan în capitala Serbiei, unde monumentele arhitecturale ale dominaţiei turce, habsburgice şi comuniste stau unul lângă altul, iar în unele locuri se mai văd încă urmele bombardamentelor NATO din 1999. Malurile Savei şi Dunării, precum şi centrul oraşului oferă numeroase atracţii şi posibilităţi de relaxare – totul este perfect pentru un tur de oraş la sfârşitul săptămânii. Belgrad a ajuns sub ocupaţie otomană în 1521, la aproape 120 de ani după ce a devenit capitala statului medieval Despotatul Serbiei. Oraşul a fost dominat şi atunci de cetatea cu dimensiuni impresionante, care ne încântă cu turnurile, porţile şi fântânile sale care fac parte în prezent din Parcul Kalemegdan. De la ieşirea din cetate începe monumentala stradă construită în secolul al XIX-lea, Kneza Mihaila, cunoscută mai ales datorită vieţii de noapte, cu cluburi deschise până în zori şi vapoare pe care au loc petreceri, ancorate la malul râului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET