Biciklis gyorstalpaló – készüljünk fel a túrákra!

A szezon beköszöntével nem árt egy kis gyorstalpaló: mire figyeljünk, amikor kerékpárt vásárolunk, miként öltözzünk fel, mit vigyünk magunkkal és hogyan üljünk a biciklin?

Fotó: Unsplash

Új kerékpár beszerzésekor a legfontosabb szempont, hogy megfeleljen a célnak: hiába mutat jól egy hegyikerékpár, nem érdemes azt vásárolnunk, ha városban lakunk, és havonta legfeljebb egyszer jutunk el a tőlünk több tíz kilométerre található legközelebbi erdőbe. A forgalomban városi biciklire van szükségünk, esetleg olyan túrakerékpárra (trekking), amelyet az aszfalt mellett könnyebb erdei utakon is lehet használni.

Hogyan válasszunk kerékpárt?

Fotó: Pexels

A hegyikerékpár ugyanis terephasználatra való, általában 26 colos kerékátmérővel, széles külső gumikkal rendelkező bicikli, amelynek vázgeometriája sportos tartást igényel. A köztes megoldás a trekking kerékpár lehet: 28 colos kerékátmérőjével, némileg vékonyabb külső gumijával és kényelmesebb tartást biztosító vázgeometriájával a túrázás mellett mindennapi használatra is alkalmas. Az anyagi lehetőségeinket is vegyük figyelembe – ha nem engedhetjük meg magunknak a legdrágább gépeket, inkább vásároljunk olcsóbb biciklit, amelyet a fennmaradó összegből megfelelően felszerelünk.

A megfelelő méretű kerékpár kiválasztásában általában tudnak segíteni a szaküzletekben, de ha erre nincs lehetőség, viszonylag jó módszer az, ha a nyereg elé állunk, és a vázat a lábaink között megemeljük. Terepbicikliknél mintegy 10 centiméternyit kell tudni megemelnünk, városi használatú kerékpárnál kb. 4-5 cm-re kell emelkednie az első keréknek a földtől.

A tapasztalat bringások szerint fontos, hogy a kerékpárunkon legyen mobilis sárvédő, kerékpáros óra, illetve legyen nálunk szerviztáska (gumival, kulcsokkal, pumpával), amellyel meg tudunk javítani egy esetleges gumidefektet. Emellett meg lehet fontolni a professzionális pedál használatát is – ez lehet országúti vagy hegyikerékpárhoz való specifikus pedálkötés. Eleinte előfordulhat, hogy néhányszor elesünk vele, de miután megszokjuk, sokkal kényelmesebb vele a tekerés. Az ideális a percenkénti 75-85 pedálfordulat, ehhez kell igazodnia a sebességfokozatnak is.

Mibe öltözzünk?

Fotó: Unsplash

Kerékpározni sokkal élvezetesebb a megfelelő ruházatban. Ha nem tudunk alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz, akkor jobb esetben csak kellemetlen élményben lesz részünk, rosszabb esetben azonban akár meg is betegedhetünk a hidegtől, a túl erős menetszéltől, vagy egy váratlan eső okozta elázás miatt. A ruházat terén egyre szélesebb a választék, és a gyártók már minden fajta kerékpározáshoz ajánlanak specifikus ruházatot. A legfontosabb a szivacsbetétes kerékpáros nadrág, amelyben az ülés hosszabb távon sem nem sérti fel a fenekünket. Az izzadságot magába szívó speciális kerékpáros mez lehet rövid vagy hosszú ujjú, és vegyünk rá szélálló windtex mellényt, vagy ha hidegebb van, egy thermokabátot. Biciklitúrán legyen nálunk esőkabát és cserezokni is, a gyerekek számára pedig ezen felül egy plusz felső és nadrág.

Cipővédőt is használhatunk, amelyből – évszaktól függően – szintén számos változat kapható. Emellett nagyon fontos, hogy mindig bukósisakban kerékpározzunk, mert a legkisebb esés is súlyos következményekkel járhat.

Fotó: Unsplash

Biciklink felkészítve, mi is felöltöztünk, nekivághatunk az útnak. Na de hogyan is üljünk a biciklin? Kevesen foglalkoznak a nyereg és a kormány helyes beállításával, pedig a túl alacsony nyereg vagy kormány gerinc-, hát- és térdfájdalmakat okozhat. A helyes testtartás nagyon fontos: ülésmagasságunk akkor megfelelő, ha a sarkunkat a pedálra helyezve, vízszintes medencével kinyújtva a lábunkat nem billenünk el a kinyújtott láb oldalára. A kormányt fogva a karjainkat 15 fokos szögben kell behajlítanunk, tekerés közben pedig a lábfej talprésze feküdjön a pedálon, ne a sarok. Egy nagyobb túra előtt mindenképpen tekerjünk egy-két órát, hogy később ne törjön a nyereg, és a combizmaink is bírják az igénybevételt.

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET