Cum să eviți să plătești taxe ascunse atunci când rezervi un zbor?

Este întotdeauna mai ieftin să cumperi un bilet de avion low-cost? Iată care sunt taxele ascunse la care trebuie să fii atent și care sunt cele mai bune modalități de a evita să plătești prea mult.

Foto: Shutterstock

O seriemultiplă de costuri ascunse pot face ca un bilet de avion aparent ieftin să devină mult mai scump. Potrivit unei cercetări efectuate de NetVoucherCodes, călătorii se pot trezi uneori că plătesc mai mult pentru extraopțiuni decât au plătit pentru biletul de avion în sine.

Foto: Shutterstock

Companiile aeriene din Europa au numeroase costuri nedezvăluite, de la bagaje până la wifi la bord, care pot însemna că prețul biletului inițial chiar se triplează până la finalul procesului de rezervare. Conform Euronews, NetVoucherCodes a constatat că 97% dintre companiile aeriene europene au cel puțin un comision ascuns. Site-ul independent de promoții și oferte a comparat costurile pentru suplimente precum bagajele de mână, bagajele de cală cu o greutate de până la 20 kg, selecția scaunelor, îmbarcarea prioritară, asigurarea și wifi la bord pentru a afla care companie aeriană are cele mai mari taxe ascunse.

Foto: Shutterstock

Cel mai frecvent cost ascuns în rândul companiilor aeriene europene este posibilitatea de a selecta locului, o opțiune care există la 94% dintre transportatori. Ryanair a ieșit pe primul loc în topul companiilor aeriene în ceea ce privește comisioanele ascunse, deoarece pasagerii pot plăti chiar și cu până la 344% mai mult în taxe suplimentare față de prețul de bază a biletului. Wizz Air se află pe locul al doilea, cu un cost total al zborului cu până la 272% mai ridicat decât prețul inițial al biletului de avion din cauza taxelor ascunse. EasyJet s-a clasat pe locul trei, cu un preț final cu până la 170% mai mare decât tariful inițial al zborului. Transportatori precum Pegasus Airlines, Loganair și Icelandair au cele mai puține taxe ascunse, însă și prețul inițial al biletului de avion începe de la o sumă mai mare.

Foto: Shutterstock

Dar cum să eviți să plătești taxe ascunse atunci când rezervi un zbor?

"Pentru a evita taxele pentru bagaje, încearcă să strecori toate bunurile într-o geantă de mână", spune Rebecca Bebbington, expert în călătorii la NetVoucherCodes. "Acestea tind să fie gratuite la companiile aeriene de low-cost, dar asigură-te că împachetezi strategic, pentru a evita taxele pentru bagaje supraponderale." De asemenea, ar trebui să studiezi taxele de selectare a locurilor de la diferite companii aeriene. Dacă nu te deranjează unde te așezi, ia în considerare posibilitatea de a sări peste selecția scaunelor în timpul rezervării și încearcă să îți alegi locurile gratuit în timpul check-in-ului online cu 24 de ore înainte de zbor.

Foto: Shutterstock

Dacă zbori pe distanțe lungi, interesează-te în prealabil de opțiunile de mese, pentru a vedea ce este inclus și pentru a evita să fii surprins de taxare în avion. În cazul în care mâncarea nu este inclusă în costul biletului, ar fi mai bine să pregătești gustări și să aduci cu tine o sticlă de apă pentru a evita costurile ridicate ale alimentelor și băuturilor în timpul zborului. Pentru a evita să dai bani pentru tipărirea biletelor de îmbarcare la aeroport, asigură-te că verifici reglementările companiei aeriene. Unele, cum ar fi Ryanair, îți cer să tipărești biletul de avion sau să descarci aplicația lor pentru versiunea electronică.

AMI MÉG ÉRDEKELHET