Templele impresionante din Asia care te lasă cu gura căscată

Foto: Shutterstock


În Asia de Sud-Est se găsesc multe situri istorice frumoase în adâncurile pădurilor tropicale luxuriante, inclusiv multe temple magnifice. Dacă ești dornic să cauți clădiri impunătoare, următoarele temple sunt un pariu sigur.

ANGKOR WAT - CAMBODGIA

Foto: Getty Images

Unul dintre cele mai mari complexe religioase din toată Asia, ba chiar din lume, Angkor Wat a fost construit în prima jumătate a secolului al XII-lea. Această capodoperă din gresie a Imperiului Khmer este decorată cu sculpturi și turnuri unice și este înconjurată de un bazin magnific de apă. Situat în nordul Cambodgiei, complexul a devenit un simbol al țării și este un loc sacru atât pentru hinduși, cât și pentru budiști.

MĂNĂSTIREA CUIBUL TIGRULUI - BHUTAN

Foto: Shutterstock

Construită în jurul unei peșteri la poalele munților Himalaya la sfârșitul secolului al XVII-lea, această mănăstire este unul dintre cele mai importante centre ale spiritualității bhutaneze. Semnificația religioasă a sitului se bazează pe faptul că aici a meditat cu discipolii săi, în secolele al VIII-lea și al IX-lea, guru "născut din lotus" Padmasambhava (cunoscut și sub numele de Rinpoche), care i-a introdus pe locuitorii țării într-o versiune a budismului numită Vajrayana. Pentru a-l vedea, însă, trebuie să urci o pantă de 800 de metri, templul aflându-se la altitudine de 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

PAGODA SHWEDAGON - MYANMAR

Foto: Getty Images

Acest edificiu aurit se înalță spre cer în cel mai populat oraș din Myanmar, fosta capitală Yangon. Tradiția îi atribuie o vechime de 2.500 de ani, iar istoricii spun că este cea mai importantă clădire budistă din fosta Birmania, construită în secolele VI-X. Se crede că adăpostește relicvele tuturor celor patru Buddha anteriori din actualul kalpa (perioada dintre crearea și renașterea universului).

TEMPLUL LUI BUDDHA DE SMARALD - THAILANDA

Foto: Getty Images

Situate în inima complexului Marelui Palat din Bangkok, edificiile aurite ale Capelei Regale (cunoscute în limba thailandeză sub numele de Wat Phra Keo) sunt o priveliște orbitoare. Construite la sfârșitul secolului al XVIII-lea, culorile sale vibrante, formele excentrice și figurile mistice aduc un omagiu patrimoniului cultural și artistic al Thailandei.

COMPLEXUL DE TEMPLE MEENAKSHI AMMAN - INDIA

Foto: Shutterstock

În extremitatea sudică a Indiei, în Madurai, găsim acest templu cu totul special, versiunea care se vede azi a fost construită în jurul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Împodobit cu turle (gopurame) care domină orizontul întregului oraș, se estimează că pe clădire au fost ridicate peste 30.000 de statui colorate dedicate lui Meenakshi, întruchiparea terestră a zeiței Parvati. Este un important loc de pelerinaj hinduș, cu multe sanctuare în interior.

AMI MÉG ÉRDEKELHET