Cinci biserici europene absolut spectaculoase

Impresionante deopotrivă pentru credincioși și pentru iubitorii de artă.

Foto: Shutterstock


De mii de ani încoace, bisericile au un rol proeminent în viața oamenilor, dar dincolo de principala lor menire, cea religioasă, valoarea lor arhitecturală și artistică le conferă, de asemenea, o importanță culturală.

Moscheea-Catedrală DIN CóRDOBA (SPANIA)

Foto: Shutterstock

Moscheea-Catedrală din Córdoba, cunoscută oficial drept Catedrala Adormirii Doamnei Noastre este o biserică romano-catolică din orașul - la origine, însă, aceasta era o mare moschee din secolul al VIII-lea, transformată în catedrală în timpul Recuceririi spaniole. Considerată cea mai frumoasă dintre moscheile în stil arab din Europa, cu arcadele sale cu dungi roșii, cu două niveluri, clădirea din Córdoba este un exemplu perfect de arhitectură islamică medievală. Este unică prin faptul că, deși are mai multe porți, nu are o intrare principală.

Bazilica San Vitale (ITALIA)

Foto: Shutterstock

Catedrala construită în secolul al VI-lea, este situată în centrul orașului Ravenna, în apropierea gării. Ravenna, care a fost capitala Imperiului Roman de Vest, este unul dintre cele mai vechi localități italiene și se mândrește cu un număr semnificativ de clădiri din perioada creștină veche. Bazilica San Vitale este unul din monumentele cele mai reprezentative ale arhitecturii și artei bizantine din Europa Occidentală, fiind cunoscută pentru asemănarea cu moscheile secolului al VI-lea și este înscrisă, împreună cu alte monumente din Ravenna, în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

TOKALI KILISE (TURCIA)

Foto: Shutterstock

În regiunea estică a Cappadociei, în Turcia, există un sit istoric la aproape fiecare pas. Göreme, un oraș din Parcul Național Göreme, renumit pentru formațiunile sale stâncoase, se poate mândri cu o serie de temple și mănăstiri antice și medievale. Picturile viu colorate de pe clădiri, dintre care multe sunt sculptate în stânci, au, de asemenea, o valoare artistică considerabilă. Una dintre aceste mari biserici este Tokalı Kilise, de culoare albastră, construită în secolul al XI-lea. Merită admirate și picturile murale bizantine din Karanlık Kilise, cunoscută și sub numele de "biserica întunecată".

CATEDRALA DIN DURHAM (MAREA BRITANIE)

Foto: Shutterstock

Catedrala, construită între secolele al XI-lea și al XIII-lea, este unul dintre cele mai importante repere din Durham, în nordul Angliei, în apropiere de granița cu Scoția, și a fost descrisă de scriitorul Walter Scott din secolul al XIX-lea ca fiind "jumătate casă a lui Dumnezeu, jumătate fortăreață împotriva scoțienilor". Clădirea monumentală, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este o capodoperă a arhitecturii romanice normandă, iar tavanul naosului este unul dintre cele mai vechi exemple de boltă în arc ascuțit care au rezistat în timp.

CATEDRALA DIN CEFALÙ (ITALIA)

Foto: Pixabay

Arhitectura normandă poate fi întâlnită și în Italia, în special în Sicilia, de pildă în Catedrala din Cefalù, în nordul insulei. Fațada principală a clădirii din secolul al XII-lea, care este decorată și cu motive arabe, este flancată de două turnuri cu patru etaje. Cu toate acestea, ușa ornamentată din marmură, una dintre cele mai frumoase părți ale bisericii, a fost finalizată abia peste mai bine de trei secole mai târziu. În interiorul catedralei, deasupra absidei semicirculare, mozaicuri aurii înfățișează figuri creștine, dintre care cea mai impresionantă este cea a lui Hristos.

AMI MÉG ÉRDEKELHET