Itt a tavasz – biztonsági tippek a motorosszezonra

Az idő javulásával egyre több motoros kezdi újra használni szeretett járművét.

Fotó: Unsplash

A pár hónapos kényszerpihenő végén azonban nem árt, ha néhány dolgot ellenőrizünk a motorkerékpáron, illetve magunk is visszanyerjük régi formánkat.

Indulás előtt

Fotó: Unsplash

A téli pihenőre eltett motor esetében gazdája már megszokott rituálé szerint veszi elő kedvencét a jó idő érkeztével, ám nem árt odafigyelni arra, hogy ez a szakértők által javasolt ellenőrzésekkel is kiegészüljön. A használaton kívüli motoroknál a bakról való levétel előtt ajánlatos a rugóstagokat és a teleszkópokat lassan újra megmozgatni és portalanítani, illetve valami kenőanyaggal felfrissíteni a száraz részeket. A hosszabb állás után fokozatosan újra be kell járatni a fékeket, és a motor akkumulátorára is ráférhet egy feltöltés, de legalábbis egy töltésellenőrzés, hogy lássuk, megfelelően el tudja-e látni a funkcióját. Ha mindezen túlesett a használó, jöhet a motor, és sort keríthetünk az olajcserére, amit vagy a téli pihentetés előtt, vagy az után erősen ajánlott elvégezni. Aki biztosra akar menni, szakszervizben is ellenőriztetheti motorját. Ezenfelül természetesen a hűtési rendszert, az elektromos berendezéseket, a világítást és a gumikat is szükséges átnézni, ha nem szeretnénk váratlan meglepetést szerezni magunknak. A biztos felkészítés nagyon fontos, mert védi a motorost és garancia arra, hogy kétkerekűnk a legjobbat nyújtja majd az utakon.

​Készítsük fel magunkat is!

Fotó: Unsplash

Amikor motorunkat már előkészítettük a használatra, nem árt önmagunkkal is ugyanezt tenni. Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is el-eltompulhatnak a reflexei, így azokat szintén be kell járatni. Ennek legmegfelelőbb módja, ha a kezdeti időben óvatosan használjuk motorunkat addig, amíg nem kerülünk újra edzett állapotba. A körültekintő motorozás a körülöttünk közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokniuk a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseinket, és ha valamelyik rászorul közülük, ne mulasszuk el cserélni! A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondos kezeket, ám egy esetleges baleset után mindenképpen szükséges ellenőriztetni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmünket. Hasonló gondosságra van szükség a védőkabát és -nadrág, a motoroslábbelik, illetve a kesztyűk és a különböző protektorok esetében is.

Ezenfelül már csak saját koncentráltságunkat kell megőrizni, azaz figyelni motorozás közben önmagunkra, az útra – régi, banálisnak tűnő, mégis jó tanács: mindig nézzünk arra, amerre megyünk vagy menni akarunk –, illetve a minket körülvevő forgalomra. Ha előrelátóak vagyunk, és nem „nyomjuk neki" feleslegesen, akkor felkészültebben érhet minket egy-egy veszélyhelyzet, amire reagálni is jobban tudunk majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET