Hogyan használjuk biztonságosan a mosdókat utazás közben?

Hasznos tippek, ha repülőgéppel, vonattal vagy autóbusszal utazunk.

Fotó: Getty Images

Normál időszakban is nagyon fontos, hogy megtanuljuk úgy használni a mellékhelyiséget, hogy csökkentsük a kórokozók terjedését, a járvány alatt pedig különösen fontossá vált, hogy a lehető leghigiénikusabb legyen a vécézés is.

A koronavírus-járvány alatt felmerülhet a kérdés, hogyha a repülőn ügyelnek a maszkhasználatra, a tisztaságra, akkor mi a helyzet a vécékkel? A válasz az, hogy repülés közben nem takarítják extrán a mellékhelyiséget, csak amennyire máskor, ugyanis nincs lehetőség minden használat után a fertőtlenítésre. Az semmiképp sem jó megoldás, ha egy hosszú repülőút alatt nem mész vécére, mert nagyon fontos, hogy a száraz utastérben sokat folyadékot vigyél be – ez egyébként a fertőzésveszélyt is csökkenti. Nézzük akkor , hogy hogyan használd okosan a vécét, ha repülsz vagy vonatozol.

Fotó: Getty Images

Alapvető felszerelés utazáshoz az egészségügyi csomag, ami a járvány miatt bővül extra adag fertőtlenítő kendővel és spray-vel, amivel mindent át tudsz törölni. Amikor felszállsz a gépre, törölgess át magad körül mindent, a karfát, a tálcát, a biztonsági öv csatját is. Ugyanez legyen a rutin a mosdóban is!

Az a biztos, ha te magad fertőtlenítesz, ne várd, hogy mások is ilyen elővigyázatosak legyenek. Tehát a nesszeszeredben legyen elég nedves fertőtlenítő kendő, amivel áttörölheted az ülőkét, a fogókat, a kilincset és a csapot, amikor mosdóba mész. A vécéülőkét úgy kell megtisztítani, hogy minimum 70%-os alkohollal letörlöd, majd vársz egy percet, hogy az alkohol megtegye a dolgát, utána nedves törlőkendővel vagy vécépapírral rendesen töröld át a felületet, hogy eltávolíts minden kórokozót.


Kevés érintés

Minél kevesebb dolgot fogj meg, érints meg. Fertőtlenítés előtt használj egy papírzsepit vagy kéztörlő papírt, ha meg kell fognod valamit és utána dobd el a papírt. Ha nem bízol 100%-osan a fertőtlenítőszerekben, akkor biztonság kedvéért terítsd le a vécédeszkát papírral, mielőtt ráülsz.

Nem mindegy a papír!

Vécépapír helyett inkább használd a kéztörlő papírt törlésre, mert azt általában mindenki kézmosás után érinti csak meg és magasabban van, mint a vécépapír.

Tetőt lecsukni

Fontos, hogy a vécé lehúzása előtt csukjuk le a tetejét, így megakadályozzunk, hogy felcsapódjon valami kórokozó a vécéből lehúzáskor – ez nemcsak repülőn, vonaton hasznos, hanem mindenhol.

Papucs helyett cipő

Soha ne menjünk mezítláb semmilyen nyilvános vécére, de ha lehet még papucsban sem. Ha van akár egy mini seb is a talpunkon, lábunkon, olyan súlyos fertőzéseket kaphatunk, amit jobb elkerülni. A bő, hosszú nadrágokat és szoknyákat érdemes szorosra fűzni magunkon a vécézés idejére, hogy ne lógjon bele semmibe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET