4 biztonságos úti cél, ha külföldön töltenéd a nyugdíjas éveket

Az időjárásra sem lesz panasz.

Fotó: Shutterstock
Sokan tervezik, hogy külföldön, kellemes természeti és éghajlati körülmények között élik le nyugdíjas éveidet. Egy erre szakosodott tanácsadó cég, a Live And Invest Overseas, évente összeállítja az erre leginkább alkalmas települések listáját, amelyet olyan adatokra is alapoz, mint a helyi egészségügy minősége, az adózás, a lakhatás vagy a tartózkodási engedélyek beszerzése. A statisztika mellett azonban a helyiek és az utazók személyes tapasztalatait is figyelembe vették.


​BRAGA (PORTUGÁLIA)

Fotó: Pixabay

Portugál Rómának is nevezik az ország északi részén, Portótól is északabbra fekvő Bragát. A 180 ezer lakosú város a kereszténység egyik fontos központja volt, amelyet közel 300 temploma és katedrálisa is bizonyít. Nem véletlenül született meg a portugál mondás, miszerint "Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Coimbra tanul, Braga pedig imádkozik." Történelmi jelentősége mellett azonban Braga a modern korban is rendkívül élhető, semmiért sem kell túlságosan messzire menni. A várost körülvevő magasabb dombokra több kilátópont épült, és rendszeresen indulnak túracsoportok a Peneda-Geres Nemzeti Parkba is.

​CHITRÉ (PANAMA)

Fotó: Wikimedia

Nagyon kedvező vízumpolitikájával, amelyben az idősek különleges előnyöket is élvezhetnek, Panama alapból az egyik legjobb ország a nyugdíjasok számára. Az Azuero-félsziget egyik csendesebb részén fekvő Chitré nem tengerparti város ugyan, de az ország földrajzi adottságai miatt szinte sehonnan nem kell sokat utazni a partokig. Chitré egyszerre falusi és városi jellegű település. Előbbit a panamai kultúra és hagyományok erős jelenlétének és szoros közösségi szellemnek köszönheti, az urbánus jelleget pedig a nagyszámú üzlet, bank, kávézó és egyéb programhelyszínek biztosítják.

​KRÉTA (GÖRÖGORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

A legnagyobb görög szigetként és mediterrán viszonyaival Kréta is tökéletes hely egy, akár több éves pihenésre is. A jól ismert tengerpartokon kívül a sziget 2000 méternél is magasabb hegyeiben túrázásra, sőt síelésre is van lehetőség, az ókori kultúra rajongóinak pedig Kréta valóságos kincsesbánya olyan történelmi helyszíneivel, mint például Hanía vagy Knósszosz.

VALENCIA (SPANYOLORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Kiváló infrastruktúrájával és tömegközlekedésével Valencia valódi mennyország a városi életet kedvelők számára. A Földközi-tenger partján fekvő város építészete egyszerre modern és hagyományos, rengeteg zöldfelülettel díszített. A kikapcsolódási lehetőségek száma pedig szinte végtelen, akár kulturális programokra, akár strandolásra, akár gasztronómiai élményekre vágyunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET