Viitorul călătoriilor – cum văd situația bloggerii de travel?

După ancheta despre previziunile globale ale actorilor din sectorul turistic, să vedem ce spun despre viitorul călătoriilor bloggeri de călătorie din țară.

Foto: Unsplash

Multe mii de kilometri anual, check-in, check-out, hotel, pensiune, peisaje minunate, oameni, experiențe. Asta era viața unui blogger călător – până acum. Pentru moment, cu toții așteaptă să vadă cum va schimba noua realitate viața călătorilor profesioniști. Este interesant modul în care văd ei viitorul călătoriei.

Distanţarea rămâne

Dana Constantin, din spatele popularului blog travelista.ro, întotdeauna călătoreşte în familie, cu soţul şi cu cei doi copii. „După terminarea, la începutul verii, a perioadei de lockdown ne-am orientat întâi către România, şi apoi am făcut câteva road trip-uri prin Europa, prin ţări în care am avut voie să ne deplasăm în scop turistic. În toamnă am făcut câteva incursiuni în Africa."

Ea crede că cea mai drastică schimbare a fost imposibilitatea de a face planuri pentru viitor. „De fiecare dată am cumpărat bilete de avion cu maxim o zi înainte şi ne-am rezervat cazare doar cu posibilitatea anulării gratuite. În ceea ce privește normele de a călători distanțat social, pentru noi nu a fost o mare schimbare: dintotdeauna călătorim doar în familie şi nu ne plac mulţimile de oameni sau evenimentele cu mulţi participanţi, căutăm mereu activităţi în natură şi locuri cât mai libere."

Dana nu se aşteaptă ca în primele luni ale anului 2021 să se schimbe prea mult condițiile de călătorie, însă are încredere în vaccinare. „Sper, spre jumătatea anului viitor, ca o dată cu începerea vaccinării în masă a populației, restricțiile şi schimbările bruște de condiții de călătorie să înceteze în mare parte a lumii. Efectele pandemiei pe termen lung ar trebui să fie analizate de sociologi şi psihologi specializați în comportamentul maselor de oameni, şi sper că aceste posibile consecințe au fost luate în calcul atunci când au fost stabilite direcțiile de acțiune anti-pandemie la nivelul fiecărei ţări în parte, dar şi la nivel global. Ce mai pot spera este să revenim cât mai repede la normal, şi fraza "noul normal" să dispară din discursul public."

Conştientizare şi asumare

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, nu doar organizează, dar şi iubeşte călătoriile, călătorind cât de mult poate prin toată lumea. Pagina lui de Instagram, plină de poze din destinaţii exotice, este urmărită de peste 50 de mii de persoane. El a găsit şi lucruri pozitive în schimbările aduse de pandemie. „Mă bucur să constat că oamenii sunt, în general, mult mai conștienți la ceea ce înseamnă respectarea spațiului personal şi igiena, iar acesta cred că e unul dintre (puţinele) lucrurile extrem de bune pe care ni le-a adus pandemia. Pe de altă parte, lista destinațiilor în care poți merge acum e mult restrânsă faţă de anii anteriori, întreg procesul e devenit mai complicat şi presupune mult mai multă organizare, eventual testare COVID, restricții de circulație, poate chiar izolare la întoarcerea în ţară şi, bineînțeles, anumite temeri cu privire la o eventuală îmbolnăvire."

El speră că în 2021 vom putea reveni în mare măsură la viețile noastre de dinainte. „Sunt încrezător că vaccinul va ajuta considerabil industria turismului, dar în același timp nu cred că ne vom mai întoarce la ,,normalul" pe care îl știam până acum, decât poate peste ani. Cel mai probabil vom continua să purtăm măşti chiar de bună voie o perioadă, vom evita locurile aglomerate, vom prefera călătoriile cu multă natură şi activităţi în aer liber şi vom dori să petrecem mai mult timp la destinaţie. Nu ne vom mai urca rapid în avion pentru un city break, ci probabil vor fi din ce în ce mai mulți turiști care vor alege sejururile mai lungi. Văd peste tot în jurul meu că oamenii apreciază mai mult vacanţele şi propria libertate şi în mod cert ne vom bucura mai mult de fiecare clipă de concediu de acum înainte."

Serviciile vor conta mai mult

Foto: calatorinbascheti.ro

Laura Vereha şi Sebastian Secan, foști jurnaliști de televiziune, sunt inițiatorii proiectului Călător în Bascheți care a devenit, în doar doi ani, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România: calatorinbascheti.ro. În această perioadă ei au ales evitarea destinaţiilor din afara ţării.

„Am ales să fim precauți, să nu zburăm, să nu ne aventurăm în destinații internaționale, oricât de mult ne-am fi dorit, pentru că era evident că a călători în plină pandemie implică mai multe riscuri decât avantaje – a spus Laura. – În schimb, ne-am propus să descoperim şi mai mult România. Am început călătoria noastră încă din vară cu Țara Făgărașului, apoi am fost în satele Bucovinei, în Maramureș, Bistrița, Covasna, Harghita, Apuseni iar, la final de an, ne-am gândit să mergem, sus, în Piatra Craiului – în Măgura şi în Peștera – unde distanțarea socială se întâmplă de la sine. A fost un an care ne-a demonstrat încă o dată, nu că nu am fi știut, ce înseamnă ,,acasă este cel mai bine''.

Şi ei cred că doar vaccinarea în masă va aduce schimbări. „Speranța noastră se leagă de vaccin. El va deschide, din nou, porțile către lume, dar va mai dura cel puțin un an până când vom putea călători fără prea multe restricții. Incertitudinea, interdicțiile, securitatea sporită şi procedurile de carantină vor face, fără îndoială, procesul de călătorie cu avionul dificil pentru încă o perioadă de timp. Asta ne face să credem că vom călători mai mult cu mașina şi că vacanțele în România vor fi o opțiune extrem de căutată de români și în 2021."

Laura crede că un alt aspect important va fi creşterea aprecierii serviciilor de calitate. „Obiceiul de consum în materie de călătorie al românilor s-a schimbat. Vom aprecia mai mult pensiunile şi hotelurile cât mai aproape de natură și, de ce nu, cât mai izolate. Va exista şi un revers al medaliei. Oamenii vor fi mai greu de convins să-și cheltuie banii, se vor gândi de două ori înainte să aleagă un hotel sau o destinație. Vor avea câștig de cauză hotelurile și pensiunile cu servicii bine puse la punct, la un preț accesibil, care le vor oferi siguranță și intimitate."

AMI MÉG ÉRDEKELHET