Egyszerre utazunk a valóságban és a virtuális világban! Ez a BMW i Vision DEE tanulmányautó!

Érzelmeket és hangulatotakat közvetít, váltogatja a színét, kedvesen üdvözöl minket, miközben belül akár teljes egészében elmerülhetünk a virtuális valóságban – ilyen autó még nem volt eddig a világon!

Fotó: BMW Group

A január 5-8. közötti, Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) mutatták be a BMW i Vision DEE tanulmányautót: egy futurisztikus, középkategóriás limuzint, amely az autóban és az autón kívül átélhető digitális élményt kínál.


Fotó: BMW Group

Az új BMW koncepció „DEE” típusneve a digitalizáció átütő élményét hirdető „Digital Emotional Experience” rövidítése. A jövő digitális funkciói messze túlmutatnak a ma ismert hangvezérlésen és vezetést támogató rendszereken. A BMW Head-Up kijelző immár a szélvédő teljes területére kiterjed (az innováció 2025-től kerül sorozatgyártásba), de a német gyártó továbbfejlesztette a színváltó karosszéria forradalmi technológiáját is. Az egy évvel ezelőtt, ugyancsak Las Vegasban leleplezett E Ink technológia fekete-fehér árnyalatai után idén a BMW i Vision DEE tanulmányautó karosszériája már akár 32 szín megelevenítésére is képes.

A színes E Ink világpremierje

Fotó: BMW Group

A forradalmi E Ink technológiával szerelt iX Flow koncepció éppen egy évvel ezelőtt ünnepelte premierjét Las Vegas-ban, a BMW most a technológia továbbfejlesztett, színes változatáról is lerántotta a a leplet. A BMW i Vision DEE a világ első négykerekűje, amely teljes spektrumon színváltó karosszériát visel, ami egyedileg konfigurálható megjelenítést garantál. A varázslatos összhatást az E Ink ePaper nevű filmréteg teszi lehetővé, amellyel a teljes karosszériáját bevonták. A tanulmányautó karosszériafelületét 240, külön-külön vezérelhető E Ink szegmensre osztották, amelyek így másodpercek alatt végtelenül változatos minták létrehozását és folyamatos változtatását teszik lehetővé.

A technológia akár 32 különböző színt is megjeleníthet.

Amikor az autó előre köszön

Fotó: BMW Group

A digitális élmény már az autón kívül kezdetét veszi, a bajor prémiummárka ügyfelének személyes preferenciái szerint összeállított üdvözléssel: a technológia ehhez grafikai elemeket, fényhatásokat és hangokat kombinál. Az interakció legegyszerűbb, legintuitívabb formáját természetes élőbeszéd teremti meg, amely az ember és az autó közötti tökéletes megértést teszi lehetővé. Az autó zárt hűtőrácsa és első fényszórói egy közös figitális ikont alkotnak (a fizikai elemek és a digitális megoldások fúziójaként), amellyel az autó különböző arckifejezéseket képes felvenni. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányautó képes beszélgetni az emberekkel, miközben olyan hangulatokat és gesztusokat is képes vizuálisan megjeleníteni, mint például

az öröm, a döbbenet vagy a jóváhagyás.

Sőt mi több, arra is képes, hogy üdvözléskor az oldalsó ablakra vetítse vezetője profilképét, hogy ezzel még személyesebbé tegye az interakciót.

Útban a digitális világ felé

Fotó: BMW Group

A BMW Mixed Reality Slider technológia – a szélvédő teljes felületére kiterjedő, újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel együttműködve – a BMW i Vision DEE tanulmányautó központi vezérlőegysége és digitális csúcspontja. A műszerfalon elrejtett szenzorok használatával a vezető öt lépés közül választhatja ki, hogy az újgenerációs BMW Head-Up kijelző mennyi digitális tartalmat vetítsen ki elé: az analóg információktól kezdve, a vezetéshez kapcsolódó információkon, a kommunikációs rendszerek tartalmain és a kiterjesztett valóság kivetítésén keresztül, egészen a virtuális világba történő teljes megérkezésig.

Az elsötétíthető ablakoknak köszönhetően ráadásul a valóság teljes egészében elfedhető.

​Leegyszerűsített formanyelv

Fotó: BMW Group

A formanyelvét végletekig leegyszerűsítve álmodták meg, hogy kizárólag a digitális élményre és a BMW márka esszenciájára helyezzék a hangsúlyt.

A mérnökök újragondolták és figitális ikonokkal helyettesítették a márka meghatározó stílusjegyeit.

Az utastérben letisztult dizájn garantálja, hogy semmi nem vonja el a figyelmet a vezetés merőben új, digitális élményéről. A szokatlan kialakítású kormány érintés-érzékeny felületének köszönhetően számos járműfunkció már ujjmozgatással is vezérelhető. Ilyenek többek között a szélvédőre vetített tartalmak is, amelyek az újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel együttműködve a „kezek a kormányon, szemek az úton” alapelvet éltetik.

A BMW i Vision DEE tanulmányautóval mindenféle kiegészítő eszköz nélkül, lélegzetelállító módon élhető át az eggyé váló valóság, a vezetés élményének olyan új dimenzióját keltve életre, amely a felhasználó összes érzékszervére hatással van.

Ahogy mindez az alábbi videóból látványosan kiderül.

www.youtube.com

Digital World Premiere: BMW i Vision Dee – your ultimate companion.

Fotógaléria

















AMI MÉG ÉRDEKELHET